Islamiska staten hävdar att den man som i går döda tre personer ska ha varit en medlem i terrorgruppen Foto: TT

IS: Attentatsman i Belgien en ”soldat av kalifatet”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Islamiska Staten hävdar att den man som i går dödade tre personer i den belgiska staden Liege är en medlem i gruppen. IS kallar mannen för en ”soldat av kalifatet”, enligt nyhetsbyrån AP.

Beskedet kom på onsdagen via terrorgruppens nyhetsbyrå Aamaq.

IS hävdar att attacken i Belgien utfördes efter att terrorgruppen uppmanat till attacker mot de länder som strider mot gruppen. Man presenterade inga bevis för att gruppen var involverad i attentatet. 

Sköt ihjäl två poliser

Den 31-årige mannen var på permission från fängelset när han på tisdagen sköt ihjäl två poliser och en förbipasserande, innan han själv dödades i en eldstrid med polisen.

Gärningarna i Liège betraktas som ”terroristmord” och ”försök till terorristmord”, med hänvisning till att gärningsmannen även skottskadade fyra poliser, uppger Eric Van Der Sypt, talesperson för de federala åklagarna på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.