Foto: SVT Design

IS, Daesh, ISIL – eller Oislamiska staten?

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten, IS, har tagit på sig terrorattackerna i Paris. Men i den franska huvudstaden omnämns de inte som IS, utan Daesh – ett namn som terroristerna själva avskyr. Vad ska man egentligen kalla gruppen som ägnar sig åt barbariska mord i hela världen och erövrat delat av Irak och Syrien?

Sedan juni 2014, då de utropade ett kalifat, en religiös stat, där de betraktar sig som den legitima regeringen, kallar de sig själva för ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Men gruppen har använt flera namn sedan den bildades 2004.

al-Qaida i Irak

Inledningsvis kallade de sig Jama'at al-Tawhid wal-Jihad, men samma år svor ledaren sin trohet till Usama bin Ladin och ändrade namn till motsvarande al-Qaida i Irak. Senare slog de sig samman med andra rebellgrupper i Irak och ändrade namn till Islamiska staten i Irak.

ISIL

I april 2013 gick gruppen in i Syrien och ändrade namn till Islamiska staten i Irak och Levanten, ISIL. Levanten är ett område som består av Syrien, Libanon, Israel och palestinska områden, Jordanien, Cypern och södra Turkiet. En annan variant av det namnet är ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien.

Daesh

Daesh är en transkribering av arabiskans داعش, en forkortning av Islamiska staten i Irak och Levanten (al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham). Det liknar också det arabiska ordet daes, som betyder ”trampa ned” eller ”krossa”, och daw’aish, betyder ungefär ”trångsynta som tvingar på andra sina åsikter”. Därför har terrorgruppen förbjudit användandet av det ordet – de hotar till och med att skära ut tungan på den som använder ordet.

Daesh är mest utbrett i Mellanöstern, men även i Frankrike har regeringen beslutat att använda Daesh framför IS.

– Det här är en terrororganisation och inte en stat. Jag rekommenderar inte att man använder sig av termen Islamiska staten eftersom att den suddar ut gränserna mellan islam, muslimer och islamister. Araberna kallar den Daesh och jag kommer att kalla den Daesh-mördarna, har utrikesminister Laurent Fabius sagt.

QSIS

Även i Egypten har landets högsta islamiska auktoritet sagt att man bör sluta använda Islamiska staten, och istället använda al-Qaida-separatisterna i Irak och Syrien, QSIS. Imamer i Storbritannien vill använda Oislamiska staten.

IS (Islamiska staten)

Islamiska staten är vad de själva kallar sig, och även det SVT Nyheter använder sedan 2014. Ulf Johansson, ansvarig utgivare, förklarar:

– Vi valde att gå över till att kalla dem Islamiska staten, IS, när de själva valde att kalla sig det och efter att de flesta andra svenska medier valde att följa det beslutet. Det handlar om att undvika missförstånd i vår rapportering. Men vi konstaterar därmed inte att Islamiska staten är en stat i vanlig mening, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Gomorron Sverige, Forum, Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet