Ali Ibrahim stal mat till sin familj och blev gripen av Islamiska Staten. Domen blev barbarisk, inför publik högg de av Ali Ibrahim handen. Foto: Niclas Berglund, SVT

Ali Ibrahim, 18, stal mat till familjen – då kapade IS hans hand

Uppdaterad
Publicerad

Ali Ibrahim stal för att mätta sin familj. Och straffet från IS blev obarmhärtigt. På en välbesökt marknad kapade IS av hans högra hand. I dag är han en 18-åring som har svårt att klara sig.

Domen föll i augusti i fjol och när hans högra hand slogs av med en köttkniv, tvingades familj och vänner att se på. Ali Ibrahim visste att han begick ett allvarligt brott, men såg inget annat alternativ än att stjäla.

– Hela min familj led av hunger. Vi hade ingenting att äta och jag bröt mot deras lagar för att rädda mina syskon, säger han.

Slaget om Mosul 2016-2017

Bad

I dag har Ali Ibrahim svårt att få ihop vardagen. Han berättar att han till och med har svårt att öppna en vattenflaska. Foto: Niclas Berglund, SVT.

om att skonas

Familjen har nu lyckats fly till lägret Hamam Al-Alil, som ligger några mil utanför centrala Mosul. Tillsammans med tiotusentals andra bor de i blåa plasttält, som byggts i långa raka rader som aldrig tycks ta slut.

Ali Ibrahim är nyklippt och modernt klädd, men alltid när han lämnar familjens tält döljer han sin arm i jackfickan. Han tycker inte om när andra tittar på honom

–  IS höll mig först inlåst i fyra veckor och jag bad dem att skona mig. Men i stället tog de mig och fem andra pojkar, som alla stulit, till en marknad och kapade av våra händer. En efter en, berättar Ali Ibrahim.

Svimmade

Ali Ibrahim berättar att smärtan var fruktansvärd och att han svimmade på det där torget. Och trots att han inte riktigt kan läsa sitter han ofta och tittar på  domen, som IS utfärdade. Han har memorerat innebörden.

Tusentals människor flyr Mosul och IS terrorvälde. Alla bär de på fruktansvärda berättelser. Foto: Niclas Berglund, SVT.

Krigsområdet utanför Mosul är en hård och tuff plats. Och som handikappad är det svårt att klara sig i ett så här fattigt område.

– IS talar om religion och Sharia. Men vad betyder egentligen islam för dom? Jag kan aldrig förlåta IS för vad de gjorde mot mig, säger Ali Ibrahim.

Önskar en protes

Hans familj tvingades att sälja alla deras djur för att ge honom den vård han behövde. I dag kan han inte hjälpa till med så mycket och känner sig ibland som en belastning. Och, sammanbiten och lite blyg, tänker han mycket på framtiden. 

– Jag känner mig så illa till mods. Vill bara ha hjälp med en handprotes, så att jag kan hjälpa till hemma och jobba lite. Nu kan jag inte ens gå på toaletten själv.

Ali Ibrahim bor nu i trygghet med sin familj i ett flyktingläger utanför Mosul. Foto: Niclas Berglund, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet