• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Shakir Waheib – en av Islamiska statens ledare i Irak Foto: TT

IS-kopplingar till attackerna i Tunisien och Kuwait

Publicerad

Två av dagens tre attacker har kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten, IS, som tidigare i veckan gick ut och uppmanade sina anhängare att utföra attacker under fastemånaden ramadan.

I Tunisien har en grupp med kopplingar till IS tagit på sig dådet.

– Det är känt sedan tidigare att tusentals tunisiska män slåss i Syrien och Irak för IS. Det är också känt att IS har flaggat för stora attacker under den heliga fastemånaden ramadan, så det här är inte oväntat, men självklart är det fortfarande en chock att det inträffar, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Dagar efter uppmaning till attack

IS har själva tagit på sig attacken mot en shiamoské i Kuwait. Enligt AFP ska extremistgruppen anklagat moskén för att ha spridit shiamuslimska läror bland sunnimuslimer.

De båda attackerna kommer dagar efter att IS gått ut och uppmanat anhängare att attackera kristna, shiamuslimer och sunnimuslimer som samarbetar med den USA-ledda koalitionen i kampen mot terrorgruppen.

IS talesperson Abu Muhammad al-Adnani sa tidigare i veckan i ett ljudmeddelande att jihadister borde göra månaden ramadan, som inleddes för en vecka sedan, till en ”katastrof för de otrogna… shiiter och avfälliga muslimer”.

Halvtimmes långt tal

I meddelandet varnade Adnani för att shiiter stärker sitt grepp i Mellanöstern och han ägnade enligt Reuters större delen av det 29 minuter långa talet till Iraks sunnimuslimer där han hävdade att ”västerländska hedningar” och shiiter ville utvisa dem för att göra Irak till en shiitisk stat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébomb i Kuwait City

Mer i ämnet