Lokale IS-ledaren Isnilon Hapilon (i mitten) vid ett möte med andra IS-krigare Foto: AP / TT

IS-ledare dödad i Filippinerna

Publicerad

IS-ledaren Isnilon Hapilon, som förra året utsågs till terrorrörelsen IS ”emir” i Sydostasien, är död, meddelar Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana.

– Våra soldater kunde ta Isnilon Hapilon och Omar Maute. Båda dödades, säger han.

Den andre mannen, Omar Maute, grundade Maute-milisen tillsammans med sin bror. Gruppen anslöt sig senare till Isnilon Hapilon.

Rebelledaren Mahmud Ahmad är fortfarande på fri fot, uppger Lorenzana.

Striden om Marawi

I takt med att lokala och utländska styrkor har pressat tillbaka IS i Irak och Syrien har IS i stället sökt nytt fotfäste i andra delar av världen som i delar av Afrika och även i Filippinerna. I landet har terrorgruppen främst riktat in sig på staden Marawi.

Striden om Marawi sker mot bakgrund av en äldre konflikt mellan landets kristna majoritet och den muslimska minoriteten i landets södra del. Separatistrebeller där har länge kämpat för självständighet från vad man ser som centralregeringens förtryck.

IS-terroristerna har dock stött på hårt motstånd och tycks gå mot en snar förlust. Striderna mellan regeringsstyrkorna och IS-krigarna har lämnat Marawi i ruiner.

LÄS MER: IS nya front: En stad i paradiset

TV: Här släpps bomben bara 500 meter från SVT:s team

LÄS MER: Därför vänder IS blicken mot Asien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.