Flyktingar på gränsen mellan Turkiet och Syrien. Foto: TT

Utsmugglade från IS berättar om skräckvälde i ny bok

Publicerad

Offentliga halshuggningar och kvinnor som stenas till döds i det stängda IS-fästet Raqqa. I en ny bok ”Dagböcker från Raqqa” ger utsmugglade vittnesmål en bild av skräckväldet i Syrien.

Det är få som vet vad som faktiskt händer i IS-staden Raqqa i Syrien. Kommunikation med omvärlden är förbjuden och bestraffas hårt. Ingen får lämna området utan tillstånd.

Ändå lyckades Samer med risk för sitt och sin familjs liv smuggla ut krypterade meddelanden om livet i Raqqa. Hans vittnesmål nådde via två mellanhänder en korrespondent vid BBC, Mike Thomson, som nu publicerar uppgifterna i boken ”The Raqqa Diaries”, enligt The Guardian.

Pappan dödad

Samer levde i Raqqa under ett annat namn med sin familj. Deras hus blev bombat och pappan dödades av granatsplitter. Situationen där har blivit allt sämre på senare tid, med matbrist och skyhöga priser på förnödenheter och ökad terror.

Samer säger sig ha blivit tvingad att bevittna offentliga halshuggningar av oppositionella. Han säger sig ha sett huvuden skäras av med svärd och hängas upp på staket – som en tydlig varning till alla som är kritiska mot Islamiska staten.

I dagboken beskriver Samer hur en bakbunden man ska halshuggas för att han stridit på den syriska regimens sida. Även en medieaktivist ska avrättas för kontakter med utländska politiker.

Farligt att visa känslor

”En man med ett svärd utför avrättningarna. Vi kan inte göra någonting åt det som händer framför oss. Det är väldigt farligt att visa sina känslor eftersom IS observerar folkmassan noga. Vi är helt i deras våld. Jag tittar på ansiktena runtom mig och försöker läsa tankarna bakom de många ledsna, tysta ögonen. Hos vissa ser jag vrede. Dessa arga ansikten stirrar på bödeln och utan tvivel planeras hämnden som ska utkrävas när tillfälle ges. Många här väntar på gnistan som ska tända ett uppror mot den mannen och alla IS-mördare. Människor håller tillbaka på grund av rädsla, men säkert inte länge till.”

Samer hör sin grannes namn ropas upp.

”Hans avhuggna huvud låg på marken. Jag kunde inte stå upprätt, benen bar mig inte. Jag kan inte få den bilden ur mina tankar.”

När Samer lämnade platsen, högljutt skrikande av fasa och avsky, rusade IS:s religiösa polis efter och grep honom. Hans straff blev 40 piskrapp.

”Utan nåd eller medmänsklighet, piskade en man mig. Jag såg i hans ögon att han var stolt över det.”

Barn blir kidnappade

Samers berättelse handlar också om kvinnor som stenas om de inte lyder. Han säger sig ha sett barn bli kidnappade för att tränas för självmordsuppdrag och strid.

Stränga klädkoder, obligatoriska böner och shariastudier har införts, även förbud mot rökning och tv-tittande.

En av Samers vänner blev korsfäst, en annan starkt troende vän blev avrättad som ”fiende av islam och Allah”.

”Islam vår ljuspunkt”

”Islam är det mest värdefulla vi har”, skriver Samer. ”Det är den enda ljusglimten i dessa mörka tider”. Han anser att IS missbrukar islam för att dölja sin kriminalitet.

Samer lyckades till slut att fly och befinner sig nu tillsammans med andra med liknande öden i ett läger i norra Syrien. Där cirkulerar bombplanen över dem och det råder brist på mat och mediciner. Det värsta är oron för framtiden. Han undrar vad som händer om IS besegras och ersätts av den syriska regimens terror.

”Livet är fyllt av problem och genom att ta itu med dem kan jag hålla det förflutna borta från mina tankar. Mina fina minnen försvinner men jag klamrar mig fast vid hoppet att jag kommer att hitta nya om jag en dag kan återvända till mitt hem, ” skriver han.

IS tog kontroll över staden Raqqa 2014. Det är deras huvudfäste i Syrien med 300.000 invånare.

Det militära läget i Raqqa

Visa

Den USA-ledda koalitionen har flygbombat staden Raqqa  i månader. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har delar av den icke-stridande IS-ledningen börjat lämna Raqqa.

Den kurdisk-arabiska alliansen, Syriska demokratiska styrkorna, SDF, inledde en offensiv mot IS i november 2016 och försöker omringa staden för att skära av försörjningen.

USA och Turkiet diskuterar en gemensam offensiv mot Raqqa. Turkiets president Erdogans plan är att rensa ett 5000 kvadratkilometer stort område i Syrien, där Raqqa ingår. Men Erdogan vill att USA slutar att stödja de kurdiska styrkorna i SDF-alliansen som Turkiet anser vara terrorister. Trumpadministrationens ståndpunkt är ännu inte känd.

Inom sex månader kommer Mosul och Raqqa att falla, enligt Stephen Townsend, högste befälhavare för den amerikanska militäroperationen mot Islamiska staten i Irak och Syrien, enligt nyhetsbyrån AP.

IS oljeinkomster har minskat dramatiskt på grund av flygbombningarna av oljefälten, hävdas i en rapport från ICSR, International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence vid King´s College i London, enligt The Independent.

Det är svårt att uppskatta IS inkomster av donationer och skatter men inkomsterna av plundrade konstskatter och antikviteter har minskat, enligt rapporten.

Källor: Nyhetsbyråerna AP och Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet