Tungt beväpnad polis i närheten av nattklubben i Istanbul efter det blodiga dådet på nyårsnatten. Foto: TT

Åtta gripna efter nyårsmassakern

Uppdaterad
Publicerad

Åtta misstänkta har gripits i jakten på skyldiga till massakern på en nattklubb i Istanbul, och nu går polisen ut med en ny bild på den efterspanade gärningsmannen. Samtidigt säger terrorgruppen IS (Islamiska staten) i ett uttalande att den ligger bakom det blodiga dådet.

Sent på måndagen gick turkiska myndigheter ut med en ny bild på den man som misstänks ha genomfört attacken mot nattklubben Reina i Istanbul och dödat minst 39 människor.

Identifiering går snabbt

– Vi har funnit detaljerad information om terroristens fingeravtryck och utseende. Arbetet med att identifiera honom kommer att gå snabbt, säger Turkiets vice premiärminster Numan Kutulmus, enligt Reuters.

Nattklubbsattack i Istanbul

Kurtulmus sade också att attacken på nyårsaftonen på många sätt skiljer sig från tidigare attentat som riktats mot det turkiska samhället.

Åtta gripna i Istanbul

Tidigare på måndagen kom uppgifter om att åtta personer gripits i Istanbul misstänkta för inblandning i nyårsaftonens skjutning. Den misstänkte gärningsmannen finns inte bland de gripna, som enligt AP förhörs av polisens anti-terror-enhet. I övrigt är informationen knapphändig.

Uppgiften att terrorsekten IS tar på sig det blodiga dådet har inte bekräftats av andra källor, men enligt turkiska medier har myndigheterna redan tidigare riktat misstankarna mot  IS.

Bytte kläder och försvann

Attacken mot nattklubben Reina, där omkring 600 personer firade in det nya året, pågick i sju minuter. 39 personer mördades och 70 skadades.  Gärningsmannen använde ett militärt automatvapen och avlossade närmare 200 skott.

Vapnet lämnade han kvar inne på nattklubben, och på något sätt lyckades han byta om från mörka kläder till ljusa och försvinna i kaoset. Han är fortfarande på fri fot.

Uzbek eller kirgiz

Den misstänkte mördaren syns på övervakningsbilder, både inifrån nattklubben och från gatan utanför. Enligt obekräftade uppgifter är han i 20-årsåldern och sägs komma från något centralasiatiskt land som Uzbekistan eller Kirgizistan. Det skriver både regeringstrogna och mer oberoende medier.

– Jakten på terroristen pågår för fullt och polisen har börjat slå till. Om gud vill kommer han att fångas inom kort, säger Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu enligt BBC.

Tystlåtna medier

Identiteten på den misstänkte mördaren är ännu inte blivit offentlig och turkiska beslutsfattare har hittills varit mycket sparsamma med kommentarer. De har dessutom beordrat inhemska medier att rapportera så lite som möjligt om jakten. Trots att polis, militär och säkerhetstjänst mobiliserat enorma resurser i jakten på terrorister finns aktiva IS-celler i Turkiet, celler som nu kan ha lyckats slå till igen.

Sommarens flygplatsdåd

Enligt AP misstänker polisen ett samband mellan skjutningen på nyårsaftonen och det blodiga attentatet mot Atatürk-flygplatsen i juni 2016, som IS tagit på sig.

Man utreder nu om samma terrorcell ligger bakom båda dåden. Den senaste veckan har dussintals personer gripits i Turkiet misstänkta för att ha samröre med IS, uppger landets inrikesministerium.

Enligt dagens uttalande från terrorsekten IS propaganda var det en av ”kalifatets soldater” som slog till mot nattklubben, där 39 nyårsfirare dödades, rapporterar Reuters och AFP. Det finns dock inga säkra uppgifter på att organisationen verkligen ligger bakom dådet.

Två tredjedelar av de nattklubbsgäster som miste livet på nyårsnatten var utländska medborgare, de flesta från Mellanöstern. Några svenskar ska inte finnas bland dödsoffren.

Fakta: Slog till efter tolvslaget

  • Gärningsmannen kom till den populära nattklubben Reina med en taxi, 75 minuter efter tolvslaget. Efter att ha plockat fram ett automatvapen sköt han ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén.
  • Enligt den turkiska tidningen Hürriyet avlossade han sedan sammanlagt 120 skott inne på den exklusiva nattklubben, som ligger vid Bosporens strand och är populär bland kändisar och utlänningar.
  • Efter att ha bytt kläder uppges gärningsmannen ha lyckats lämna klubben och fly, trots avspärrningar.
  • 39 personer dödades i attacken och ytterligare 65 skadades. Av de dödsoffer som identifierats är 25 utlänningar och elva turkiska medborgare.
  • Terrorgruppen IS hävdar i ett uttalande att en av ”kalifatets soldater” låg bakom attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet