Isbjörn vilse i rysk industristad

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i den ryska industristaden Norilsk har fått ett högst oväntat besök. En ensam och utmattad isbjörnshona har nämligen dykt upp i samhället – som ligger hundratals kilometer från dess naturliga miljö.

– Det är som att en fjällräv eller en fjällämmel dyker upp i Stockholm, de ska inte ta sig så långa sträckor, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden.

Enligt Tom Arnbom har man kunnat märka av att isbjörnar oftare dykt upp i samhällen de senaste åren. I februari förklarades nödläge när flera isbjörnar dök upp i byar och städer i Rysslands arktiska regioner, skriver BBC.

Men isbjörnens besök i Norilsk är första gången på flera decennium som ett av djuren tagit sig så pass långt bort från sin naturliga miljö. Industristaden ligger omkring 40 till 50 mil från områden där björnarna normalt rör sig.

– Det är första gången på 40 år som en isbjörn är på villovägar såhär långt bort, säger Tom Arnbom.

En hungrig isbjörn letade efter mat i ryska Norilsk. Foto: Irina Yarinskaya/Zapolyarnaya Pravda/Reuters/TT

Invånare som sett honan i Norilsk uppger att den ska ha varit utmattad och knappt orkat röra sig, skriver lokaltidningen Siberian Times.

Är beroende av havsis

Orsaken till att björnarna oftare tycks ha börjat söka sig till samhällen har enligt Arnbom att göra med klimatförändringar och smältande havsisar. Normalt vill de ha ständig tillgång till havet. 

– Isbjörnar är helt beroende av att leva på havsis. Den måste jaga sitt byte på isen, den är urdålig på land. Förutom fåglar och fågelägg klarar den knappt av att fånga någonting.

När de inte kan jaga på isen tvingas de söka efter mat på andra platser, och lukten från bland annat sopor lockar rovdjuret till bebyggelsen.

”Som att en fjällräv dyker upp i Stockholm”

Varför just den här björnen tog sig så anmärkningsvärt långt från kusten är dock svårt att ge ett exakt svar på. Isbjörnar kan färdas långa sträckor, men då är det längst med havet eller över öar. Tom Arnbom tror därför att den här björnen med största sannolikhet gått längst en flod. 

– Det kan vara något fel också som gjort att den gått åt fel håll, någonting kan ha hänt, det kan jag inte svara på. Men det är långt. Det är som att en fjällräv eller en fjällämmel dyker upp i Stockholm, de ska inte ta sig så långa sträckor, det händer bara inte.

I Ryssland är det förbjudet att skjuta isbjörnar om det inte är i självförsvar och personal från Krasnoyarsk zoo ska nu undersöka honan i Norilsk. Förmodligen kommer djuret antingen att skickas tillbaka till Arktis eller bli placerat på zoo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.