”Hela världen borde vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mot terroristerna i Irak är inte en regionalt problem. Det är ett internationellt krig som hotar Europa. Det menar en representant för Kurdistans regionregering.

IS, eller Isis som terrorgruppen också kallas, visar gärna sin brutalitet. Enligt Shorsh Kadr Rahem, Sverigerepresentant för Kurdistans regionregering, har gruppens propaganda varit effektiv.

– De har kunnat rekrytera mer än 70.000 jihadister världen över och flera tusen från Europa. De har rekryterat hundratals personer från Sverige, Norge, Finland och Danmark, sade han i en intervju för Agenda när han tillfälligt var i Erbil i irakiska Kurdistan.

Agenda

Inga ”vanliga” terrorister

Shorsh Kadr Rahem sade att vi inte har att göra med en ”vanlig” terroristorganisation.

– Det vi krigar mot nu är en terroriststat som har bildats med eget kalifat, egna domstolar och utbildningscenter där ungdomar får lära sig mörda.

– Det är en väldigt farlig stat som bildats nära Kurdistan, tillade han.

Svårt vinna utan stöd

De kurdiska styrkorna som slåss mot IS har hög moral, berättar Shorsh Kadr Rahem, men han tror att det kommer att bli väldigt svårt för kurderna att vinna kriget utan stöd utifrån.

– Det här kriget är ett internationellt krig mot terrorism. Motståndarna till IS är kurder både i Irak och Syrien men hela världen borde vara här och hjälpa Kurdistan att vinna det här kriget.

Shorsh Kadr Rahem menar att IS ser Kurdistan som en buffert som de vill ta över för att kunna ta sig ut i Europa.

– Det är viktigt för dem att ta över Kurdistan och ensamma tror jag inte vi klarar oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet