Terrorgruppen Isis sprider skräck med stulna vapen

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Isis blir allt starkare.

Nu har de islamistiska krigarna en helt ny vapenarsenal – stulna amerikanska vapen.

Delar av extremistgruppen Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien har återvänt till Syrien med amerikanska helikoptrar, pansarfordon och vapen som de tagit som krigsbyten i Mosul.

Helikoptrar och pansarfordon

Samtidigt som Isis fortsätter sin framåt marsch mot Bagdad i Irak har flera av de islamistiska krigarna återvänt till Syrien med nya amerikanska vapen, som de tagit som krigsbyten från den irakiska armén i Mosul. Det berättar den syriska journalisten Fadi Zaidan för SVT.

Terroriströrelsen IS

Han har under dagen pratat med flera aktivister i den syriska provinsen Hasakha, som bekräftar att Isis har fört in både amerikanska helikoptrar och pansarfordon i området. Utöver det har Isis själva lagt ut både fotografier och filmer där de poserar med sina nya krigsbyten.

Ökar Isis militära övertag i Syrien

Enligt Fadi Zaidan kommer de nya vapnen att användas både i Irak och i Syrien, mot såväl den syriska armén som mot de rebellgrupper som Isis strider mot sedan årskiftet.

– Isis som redan sedan tidigare haft tillgång till bättre vapen än många av de mer sekulära rebellgrupperna kommer nu att få ett ännu större övertag i striderna mot dem.

Förflyttade trupper redan förra veckan

Ingen vet exakt hur stora Isis är, men enligt aktivister i den syriska staden ar- Raqqah som kontrollerats av Isis sedan länge, finns mellan 7000 och 8000 Isis-rebeller, enbart där. Enligt Fadi Zaidan började Isis att förflytta ett stort antal man just från ar- Raqqah mot den Irakiska gränsen och Mosul redan förra veckan.

– Isis har varit på plats i Irak redan sedan förra året, och har sedan dess haft kontrollen över ett flertal gränsområden mellan Irak och Syrien. Så när aktivister i den syriska staden Deir ez-Zor, nära gränsen till Irak, rapporterade om att stora grupper av Isis-rebeller passerat området och fortsatt österut, började vi misstänka att något stort var på gång. 

Befriar extremistiska fångar

Utöver att Isis lyckats kapa till sig nya vapen så är risken nu stor för att de kommer att växa snabbt i och med framåtmarschen i Irak. 

– Enligt rykten befriade Isis igår drygt 2.000 islamistiska terrorister från fängelser i Mosul. Många av dem kommer med stor sannolikhet att strida med Isis.

Irakisk revolution

Men det är inte bara islamistiska extremister som stödjer Isis i Irak. Enligt Fadi Zaidan som har varit i kontakt med flera aktivister i området kring Mosul och Tikrit stödjer många sunnimuslimer där Isis framåtmarsch. 

– De menar att den shiamuslimska premiärmistern Nuri al-Maliki bara gynnat sin egen sekt och ser Isis som den sunnitiska befolkningens befriare. Det pratas till och med om en sunnimuslimsk Irakisk revolution.

Enligt Fadi Zaidan, som jobbat som journalist i Syrien under många år, är risken nu stor för att Iraks och Syriens öden håller på att flätas samman och att konflikten mellan shia- och sunnimuslimer i allt snabbare takt kommer att spridas i hela regionen. 

Fakta

Kronologi: Våldet i Irak sedan 2003

Våldet i Irak har stegvis trappats upp sedan USA:s uttåg i slutet av 2011 och många varnar för att ett sekteristiskt inbördeskrig hotar. Den offensiv som den sunniextremistiska gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) nu har inlett har försatt landet i den kanske värsta krisen sedan den USA-ledda invasionen 2003.

Här följer en kronologi över utvecklingen i Irak sedan dess:

 * 2003: En USA-ledd invasion av Irak inleds i mars, med motiveringen att landet har massförstörelsevapen och stödjer internationell terrorism. Diktatorn Saddam Hussein störtas och hans armé skingras, men motståndsgrupper bildas och börjar föra gerillaliknande krig mot invasionsstyrkorna.

 * 2004-2005: Självmordsattentat, bombdåd och direkta attacker fortgår mot de utländska styrkorna. Allt mer våld utspelar sig även mellan olika irakiska grupperingar.

 * 2006: Striderna ökar mellan sunni- och shiamuslimska grupper, och våldet ökar dramatiskt.

 * 2007: USA förstärker sin militära närvaro kraftigt och har till slut 170 000 soldater i landet.

 * 2008: Våldet avtar. Ett avtal ingås om att USA ska lämna Irak senast 2011.

 * 2009: USA drar sig tillbaka från Iraks större städer och samhällen. Dödstalen fortsätter att falla.

 * 2011: De sista amerikanska trupperna lämnar i Irak i december.

 * 2013: Terrordåden har ökat gradvis och antalet döda är nu i nivå med 2008.

 * 2014: Våldet fortsätter att öka. Sunnimuslimska rebeller tar i början av året kontroll över al-Fallujah och Ramadi i västra Irak. I juni intar Isis oväntat Mosul i norr och fortsätter söderut mot Bagdad.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet