Av upphovsrättsliga skäl har inslaget tagits bort efter att ha funnits här under ett dygn. (Varning för starka bilder!) Visa alla (7)
Visa alla (7)

IS dubbla ansikte: gullar med barn och avrättar

Uppdaterad
Publicerad
Terrorgruppen IS, före detta Isis, som nu kontrollerar stora delar av Syrien och Irak, framstår som barbarisk med halshuggningar och avrättningar. Men när IS vill värva anhängare är det en mer idyllisk bild som framträder. Samtidigt fortsätter gruppen att sprida mycket brutala filmer för att skrämma sina motståndare.  

På en 20 minuter lång vykortsliknande film från terrorgruppens egen medieavdelning ses glada krigare som gungar sina barn, en positiv stämning från den plats där IS nu håller på att skapa sin islamiska stat, sitt kalifat.

Syftet är att locka till sig muslimer från hela världen. I reklamfilmen får vi träffa män som säger sig komma från bland annat Storbritannien, USA och Belgien.

Klingande finska

Där finns också en man som talar klingande finska.

– Förut var det Irak och Syrien men nu när vi grundat kalifatet kommer det att med guds tillåtelse att nå hela världen – till och med Finland, säger han.

– Jag uppmanar alla muslimer som bor i  Europa och Amerika att komma till kalifatet.

Fasansfulla filmer

IS framstår som en allt mer sofistikerad organisation. Med twitterkonto och filmer som publiceras på sociala medier vill man kontrollera berättelsen om sig själv.

Hittills har omvärlden mest fått se den barbariska sidan med halshuggningar och massavrättningar. Filmerna är så fasansfulla att det mesta av materialet är omöjligt att visa.

Vi väljer ändå att visa några bilder för att det ska gå att förstå den skräck som IS sprider omkring sig och som bidragit till att fiendesoldater flytt när IS närmat sig.

Men för att attrahera trosbröder i andra länder att ansluta till kampen vill man nu alltså även visa upp en annan bild.

Som en del av propagandan har nu även en västerländsk nyhetsorganisation, Vice news, fått tillstånd av IS att filma och intervjua inne i området kring den islamistkontrollerade staden Raqqa i Syrien.

Långsiktiga planer

Det är tydligt att IS har långsiktiga planer för sin extrema stat. Man är mycket målmedveten när det gäller att påverka barnen.

En pojke somVice News intervjuar berättar att han är nio år och kämpar för den islamiska staten. Hans far har tagit med honom till Raqqa. Pojken säger att han vill åka på träningsläger.

Vad ska du träna dig på?

Ryssen, svarar han och visar upp sitt automatvapen, en kalasjinikov.

En annan pojke, 14 år gammal, berättar varför han är i Raqqa.

– Jag vill ansluta mig till IS och döda tillsammans med dem för de kämpar mot otrogna och avfällingar.

Så benämner SVT terrorgruppen

Visa

Från och med nu benämner SVT den sunniextremistiska rörelsen i Irak och Syrien med namnet ”Islamiska staten” (IS), men Islamiska staten är inte en stat i vanlig mening. Rörelsen har bytt namn flera gånger och flera namn har förekommit. Både Isis och Isil används. Isil bygger på namnet Islamiska staten i Syrien och Levanten. Levanten motsvarar ungefär dagens Syrien och Libanon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet