SVT:s utsända Erika Bjerström och Emil Larsson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Islamister rekryterar fattiga barn på paradisö

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av pengar från Dubai och Saudiarabien blir Wahabbismskolorna allt vanligare på turistön Zanzibar. Överfulla statliga skolor gör det lätt att rekrytera fattiga barn.

Zanzibar lockar alltfler turister, en paradisö med kritvita sandstränder där man kan simma med delfiner eller upptäcka öns historiska huvudstad Stonetown. Men det flesta turister är omedvetna om att ön blivit ett religiöst slagfält mellan de moderata, toleranta sufiska muslimerna och anhängare av wahhabism, en bokstravstrogen, fundamentalistisk inriktning av islam. På en ö med en miljon invånare finns över 2.000 koranskolor.

I söndags mördades öns katolska biskop med tre skott i huvudet när han skulle hålla gudstjänst, det var det andra attentatet mot en katolsk präst på kort tid. Öns ledande politiker ser med oro på utvecklingen.

– Som moderata muslimer har vi ända sedan barndomen lärt oss religiös tolerans. Men wahhabismen är mer renlärig, det enda som accepteras är att vara på deras sida, de konfronterar även oss som också är muslimer, säger Jussa Ismail, medlem av Zanzibars lokala parlament.

Kvinnliga turister kritiseras

Det kan tyckas som att turismen och de religiösa konflikterna är två parallella verkligheter men turisternas uppträdande används som ett argument för att värva anhängare till den radikala islamismen. Vi besöker en radiostation som sänder 24 timmar om dygnet, bland annat med kritik mot kvinnliga turister att de inte döljer sina knän och axlar. Chefen för den muslimska biståndsorganisationen Al-Noor som äger radiostationen, försvarar den fundamentalistiska synen.

– Turister borde skyla sig, som du har gjort, jag är imponerad, säger Nadir Mohammed Mahfoudh och berömmer att SVT:s utsända inför intervjun klätt sig i svart, fotsid klänning med en sjal över huvud och axlar.

Extremister rekryterar fattiga

Med pengar från Dubai och Saudiarabien byggs nu nya, mer påkostade koranskolor som konkurrerar ut Zanzibars traditionella sufiska koranskolor med en mer tolerant inriktning. De statliga skolorna är överfulla och de moderata koranskolorna saknar pengar till läromedel. Barnen till de allra fattigaste att lätta att rekrytera till de nya wahabbism skolorna, som lär barnen arabiska från sju års ålder och att citera Koranen utantill. Koranskolorna blir som ett slags dagis och fritids dit barnen går fem dagar i veckan.

Frustrerade unga

Religiösa extremister håller därmed på att skaffa sig ännu ett fäste i Östafrika, där unga, arbetslösa män med bristfällig utbildning lätt rekryteras.

– Våra unga är oerhört frustrerade. Vi måste satsa på att rusta upp våra skolor, så att barn och ungdomar får en relevant utbildning och får med sig färdigheter, säger Jussa Ismail till SVT. Han pläderar också för mer rättvisa handelsregler så att Zanzibar ska kunna öka sin handel och sina intäkter.

USA försöker nu motverka framväxten av de radikala koranskolorna genom att stödja öns moderata koranskolor med läromedel, ett bistånd som räknas som anti-terroråtgärder.
Fattigdomen föder religiös extremism – där barnen är offer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer