Varningsskyltar spärrar vägen upp till vulkanen Bárdarbunga. Foto: TT

Island evakuerar av oro för vulkan

Publicerad

Upp till 300 personer har evakuerats från ett stort område norr om Vatnajökul på Island. Orsaken är att aktiviteten har ökat i vulkanen Bárdarbunga.

”Evakueringen har gått mycket bra. Vi har haft hand om ett 100-tal personer, de flesta turister. Det är inte så många som bor i området permanent”, skriver Ólöf Snæhólm Baldursdóttir som arbetar frivilligt med räddningstjänsten Landsbjorg, i ett mejl till TT.

Landsbjorg har hjälpt polisen att både evakuera människor och att stänga vägar.

”Aktiviteten i vulkanen har pågått i flera dagar och experterna säger att sannolikheten för ett utbrott är mycket lägre än sannolikheten för att det inte får ett utbrott. Men det är bäst att vara på den säkra sidan”, skriver Baldursdóttir.

Höjd risknivå

Det var i lördags som en jordbävning inträffade under Bárdarbunga. Myndigheten har höjt risknivån för ett vulkanutbrott till fyra på en femgradig skala.

Aska från ett större utbrott i Bárdarbunga skulle, enligt experter, kunna påverka flygtrafiken i norra Europa.

2010 orsakade vulkanen Eyjafjallajökull, nära Islands sydspets, att storflygplatserna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slogs ut när ett stort askmoln blåste in över centrala Europa. Molnet orsakade den största nedstängningen av europeiskt luftrum sedan andra världskriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer