Den isländska fotbollsvulkanen kokar vidare efter EM-succén i fjol. Nu ska Island till VM också. Foto: Bildbyrån.

Island först med lag om lika lön för kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

På Island blir det från och med nu olagligt att betala högre lön till män om de har samma arbete som kvinnor. Den nya lagen började gälla i måndags, och ska leda till att löneklyftan har upphört senast 2020.

Både Island och USA har lagstiftat om jämställda löner redan på 1960-talet. Nu tar Island ett steg till för att det ska bli så i verkligheten. Företag och myndigheter måste bevisa att de ger kvinnor och män lika mycket betalt för samma arbete. De ska ”jämtälldhetsmärkas” genom certifiering.

Enligt den nya lagstiftningen kommer de som sysselsätter minst 25 personer att få statlig certifiering för sin lönepolicy.

De som misslyckas att bevisa att lönerna är lika mellan kvinnor och män, kan dömas till böter. Det blir som en sorts miljömärkning, fast det gäller löneskillnader mellan könen.

– Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA)

Olika etapper

Små företag får längre tid på sig än stora företag att genomföra reglerna. Den statliga certifieringen kommer att ske i etapper beroende på storleken på företagen.

– Det är svårare för små företag att anpassa sig till det här. Därför behöver de mer tid, säger Frida Ros Valdimarsdottir till SVT Nyheter.

Parlamentet beslutade om lagen 2017. Målet är att lönegapet ska ha upphört senast 2020. Samtidigt är Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) medveten om att standarden har sin begränsning.

– Den kommer inte ta bort könsrelaterade löneskillnader helt. Det är en standard, och regler för att minimera skillnaden.

Olikheter i världen

Enligt den senaste rapporten från Världsekonomiskt Forum (WEF) är löneskillnaderna mellan kvinnor och män minst i Island, Norge, Finland, Rwanda och Sverige.

Jemen, Pakistan, Syrien, Tchad och Iran å andra sidan, är lägst rankade av de 144 länder som mäts i rapporten för 2017.

Men trots att Island har minst könsskillnader enligt WEF, så är andelen våld mot kvinnor hög i Island, enligt tidigare forskning och rapporter i media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.