Islands statsminister lämnar över makten

Uppdaterad
Publicerad

Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson lämnar makten. Fiskeriministern och partiets vice ordförande tar över makten. Det beskedet lämnades sent på onsdagskvällen efter en dag med många turer fram och tillbaka. Ett nyval kommer att hållas i höst.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson utsattes för en kritikstorm sedan han och hans fru anklagats för att vara inblandade i Panamahärvan, något han själv har nekat till.

De folkliga protesterna har varit kraftfulla på Island sedan det avslöjats att Gunnlaugsson varit ägare till ett brevlådeföretag på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Upplägget, som syftat till att slippa betala skatt, har gjorts med hjälp av den ökända advokatbyrån i Panama. Statsministern har förklarat att det i själva verket varit hans hustru som ägt bolaget.

Panama-dokumenten

Under onsdagen kom flera motstridiga besked. Först kom ett meddelande från statsministerns kontor om att statsministern avgått. Lite senare dementerades de uppgifterna.

Inget nyval

Efter en dag av förhandlingar meddelade dock en talesperson för den styrande koalitionen att nuvarande fiskeri– och jordbruksministern Sigurdur Ingi Johannsson utses till ny statsminister. Formellt behöver Johannsson även presidentens godkännande.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson gav ett lite udda intryck när han hastigt kom ut till journalisterna och något kryptiskt sade ”ni får en bra statsminister” innan han flydde nerför trapporna utan att svara på några frågor.

Det blir ingen större regeringsombildning. Det ser däremot ut som det ska hållas nyval. Oppositionspartiet Piratpartiets ledare säger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att han har kommit överens med regeringskoalitionen om nyval i höst. Det finns dock ingen bekräftelse på det beskedet.

Gunnlaugssons omedelbara politiska framtid är också lite oklar eftersom det inte framgår om han lämnar politiken helt eller om han kommer att sitta kvar i alltinget.

”Det räcker inte”

Det är högst tveksamt om rockaden i partitoppen blidkar de rasade islänningarna.

– Alla vi har talat med här säger att det inte räcker. De är ursinniga och vill ha bort hela den nuvarande regeringen, säger SVT:s utsända reporter Regina Svedberg.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet