Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ingen samsyn om eldupphör i Gaza

Publicerad

Israel avfärdar ett villkorslöst eldupphör från Hamas. Därmed har nu båda sidor i Gazakonflikten sagt nej till varandras erbjudanden om pauser i dödandet.

På söndagseftermiddagen utlyste Hamas eldupphör, på uppmaning av FN.

– Med tanke på situationen för vårt folk och med anledning av id (som avslutar ramadan) har motståndsgrupperna enats om att stödja ett humanitärt eldupphör i 24 timmar, sade Hamas talesperson Sami Abu Zuhri till Reuters.

Men primitiva raketer fortsatte att landa i Israel och svaret från Israel blev beskt.

– Under dessa omständigheter kommer Israel göra vad det måste för att försvara sitt folk, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju med CNN.

Arméradion hade tidigare rapporterat en opinionsundersökning där 87 procent av tillfrågade israeler sade nej till eldupphör.

”Beredda på döden”

– Vi hör om dessa vapenvilor om och om igen, där den ena sidan säger ja och den andra säger nej. Vi är beredda på döden varje sekund, säger Sami Hamdan, 50, när TT ringer upp i lägenheten i Gaza stad.

Under vapenvilan på lördagen kunde Hamdan, som tidigare studerat vid KTH i Stockholm, tillsammans med hustrun och de sex barnen besöka sina föräldrar för första gången på tre veckor.

– Det är värst för barnen, de skriker när bomberna briserar. De tre yngsta kan jag inte lugna.

Han hoppas på ett eldupphör där de omkring 170 000 Gazabor som blivit internflyktingar kan besöka sina bostäder och leta efter anhöriga, vilket de inte tilläts på lördagen.

Påven vädjar om vapenvila

Sedan Israel återupptog beskjutningen har minst tio palestinier dödats, bland dem en äldre kristen kvinna.

– Snälla sluta! Jag ber er av hela mitt hjärta, det är dags att sluta. Sluta, snälla!

Påven Franciskus frångick på söndagen texten i sin bön och hans röst bar honom inte när han uppmanade alla stridande att lägga ned vapnen, rapporterar Reuters från Vatikanstaten.

Särskilt talade påven om barnen som drabbas. Rädda Barnen har tidigare larmat om att ett barn dör varje timme i Gaza.

Omfattande skador

Förstörelsen efter offensiven är stor, många byggnader har jämnats med marken och hela kvarter har utplånats av israelisk beskjutning, skriver AFP.

Sedan den 7 juli har 1 062 palestinier i Gaza mist livet, enligt AFP, varav uppåt fyra femtedelar civila. 46 israeler har dödats enligt BBC, varav tre civila.

FN-sekretariatet anser att blockaden av Gaza måste lyftas, båda parter måste erkänna varandra och en tvåstatslösning överenskommas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet