Palestinier som deltog i fredagens våldsamma sammanstötningar i Gaza Foto: Ibrahem Abu Mustafa, Reuters / TT

Israel avvisar utredning av Gaza-dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen utredning av fredagens händelser i Gaza, då 15 palestinska demonstranter sköts ihjäl av israelisk militär. Det slår Israels försvarsminister Avigdor Lieberman fast.

– När det gäller frågan om en utredningskommission så kommer det inte att bli någon sådan, säger Lieberman till Army Radio.

Islamiströrelsen Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, uppger att fem av de döda tillhörde rörelsens väpnade gren. Från israeliskt håll hävdar man i stället att åtta av de döda var medlemmar i rörelsen, som är terrorstämplad av Israel och flera västländer.

FN:s generalsekreterare António Guterres har begärt en oberoende utredning av fredagens händelser. EU:s utrikeschef Federica Mogherini och människorättsgruppen Amnesty International har framfört liknande krav.

– De israeliska soldaterna gjorde vad som krävdes. Jag tycker att alla våra soldater förtjänar en medalj, säger Lieberman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.