Israel beslagtar stort landområde

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär meddelar att landet ”förstatligar” 400 hektar palestinsk mark väster om Betlehem. Beslutet fattades av regeringen under den gångna veckan som ett svar på sommarens mord på tre israeliska studenter i området, skriver AFP.

Marken ligger väster om den gränsbarriär Israel byggt på den ockuperade Västbanken och tillhör de fem palestinska byarna Surif, Jaba, Nahalin, Wadi Fuqin och Husan, rapporterar tidningen Haaretz.

523 bostäder är enligt Haaretz under konstruktion på marken.

Fredsgruppen Peace Now uttrycker bestörtning över vad de kallar den största exproprieringen av mark på 30 år, vilket ”dramatiskt (kan) förändra förhållandena i Gush Etzion och Betlehem”.

Den palestinska Västbanken erövrades 1967 av Israel och i dag bor enligt FN omkring en halv miljon israeler i bosättningar där och i ockuperade östra Jerusalem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.