En israelisk bulldozer bygger en vall på Västbanken. Arkivbild. Foto: TT

Israel förstör palestinska bostäder trots löfte om paus

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska myndigheter har förstört palestiniers hem på Västbanken, trots att Israel lovat att inga byggnader ska förstöras under fastemånaden ramadan.

Under söndagen förstördes två hem, ett utomhuskök och en inhägnad för djur i den palestinska byn Susya på den ockuperade Västbanken, skriver israeliska Haaretz. Byn ligger i det som kallas Område C, vilket utgör 60 procent av Västbanken och är under israelisk kontroll.

Lovade paus under ramadan

Israel har lovat internationella organisationer att inga byggnader ska demoleras under den muslimska fastemånaden ramadan, som pågår nu.

Husen var enkla byggnader gjorda av tegel eller sten. 14 personer bodde där. Efteråt förstördes ytterligare en byggnad i byn Dirat, som ligger i närheten.

Planerar förstöra källa

Trots löften om att göra en paus under ramadan planerar Israel även att förstöra en vattenkälla i Jordandalen, som också tillhör Område C.  20 palestinska herdar, samt deras familjer och hjordar är beroende av källan, skriver Haaretz. Israeliska myndigheter hävdar att källan är olaglig.

I Område C på Västbanken bor mellan 180.000 och 300.000 palestiner, skriver den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem. Många av dem lever som herdar eller beduiner och bor i enkla grottor, tält och hyddor.

Strikt kontroll

Israel har en strikt kontroll över vad som får byggas i området. Bosättare uppmanas att söka sig dit, medan palestinier inte har laglig rätt att bygga. Det gör att de fortsätter leva under knappa förhållanden sedan många år tillbaka. Palestinierna som ändå väljer att bygga enkla byggnader eller vattenkällor lever under ett ständigt hot om att dessa ska förstöras, eftersom byggnaderna betraktas som olagliga av Israel.

I juni utfärdade EU en varning för att Israels förstörelse av palestinska hem skadar relationen mellan EU och Israel.

Fler än hela 2015

Under 2016 har Israel förstört 548 palestinska byggnader som de bedömde som olagliga i Område C, enligt statistik från FN. Det är fler än under hela 2015 då 453 byggnader förstördes. 70 procent av de förstörda byggnaderna var byggda på privat palestinsk mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer