Israels utrikesminister, Tzipi Hotovely. Foto: TT

Israel: ”Iran-avtalet är ett historiskt misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Israel har hela tiden varit kritiskt inställt till atomenergiavtalen mellan västmakterna och Iran. Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely anklagade, efter att det blivit klart att avtalet träffats, väst för att ha kapitulerat inför Iran.

”Avtalet är en historisk kapitulation från västvärldens sida gentemot ondskans axel, ledd av Iran”, skrev hon på Twitter under tisdagen, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att avtalet med Iran är ett dåligt avtal av historiska proportioner.

– Iran kommer att få en säker väg till (att skaffa) kärnvapen. Många av de restriktioner som var tänkta att hindra Iran att nå dit har hävts, säger Netanyahu, enligt Reuters.

Netanyahu säger vidare att Iran avtalet innebär att Iran kommer att få en ”guldgruva” på hundratals miljoner dollar för att fortsätta utöva ”aggression och terror i regionen och i världen”, uppger TT.

Långdragen konflikt mellan Israel och Iran

Israel har länge fruktat att Iran ska skaffa sig kärnvapen. 1981 slog Israel i en flygattack ut Iraks kärnreaktoranläggning Osirak*. Irak menade att anläggningen varit till för fredlig kärnenergiforskning, medan Israel såg en klar vapenpotential i Iraks ambitioner.

Det har tidigare spekulerats i huruvida Israel i preventivt syfte skulle komma att försöka sig på en liknande attack mot Iran.

Vid en militärparad i Teheran 2003 kunde texten ”Israel must be uprooted and wiped off [the pages of] history” läsas på iranska långdistansmissiler.

Mahmoud Ahmadinejad, Irans president 2005–2013, gjorde under sin tid vid makten en rad uttalanden som kan sägas spegla denna slogan.

*Fotnot: I en tidigare version av denna artikel angavs att Osirak låg i Iran, vilket är felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.