Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fiskeindustrin i Gaza försörjer både familjer och ger mat på bordet. Foto: Emil Larsson

Israel minskar Gazas fiskezon – som svar på brandballonger

Uppdaterad
Publicerad

Fiskeindustrin i Gaza försörjer både familjer och ger mat på bordet. Det är en viktig industri, men nu får fiskarna inte fiska mer än sex sjömil ut – på sitt eget vatten.

Titta på klippet och se hur fiskarnas vardag är i Gaza

Sedan Israel och Hamas kom överens om eldupphör i maj har ballonger som är konstruerade för att skapa bränder skickats från Gaza. Israels svar är flygattacker och att minska Gazas fiskezon.

– Just nu är det högsäsong för fiske och det här slår hårt mot både mig personligen, för min familj och för Gazaborna. Vi har också omkostnader för båten som vi har svårt att betala, säger Fayez el Hasay samtidigt som han styr ut från hamnen.

Riskerar att bli beskjutna

Det är tidig morgon och hans besättning har precis bytt av kollegorna som jobbat dygnet före. De kom in med fisk och skaldjur som såldes direkt. Men hur dagens fångst blir vet inte någon än. Förra skiftlaget fick fiska 12 sjömil ut. Dagen efter har distansen halverats till sex sjömil.

– Där framme är israeliska flottan, säger Fayez el Hasay och pekar med fingret ut mot horisonten.

Han svänger med båten och kör söderut. Fortsätter de palestinska fiskarna längre riskerar de att bli beskjutna. Enligt Osloavtalet från 1993 hade de rätt fiska att 20 sjömil ut. Sedan har fiskezonen successivt minskat.

Ett bildäck och några kilo fisk

En stund senare tas trålen upp. När den töms är innehållet inte stort. Ett bildäck och några kilo fisk. Betydligt mindre än kollegorna i det förra skiftet fick.

– Jag har fem barn och en fru att försörja. Skaldjuren finns mellan 8 och 12 sjömil ut och dessa missar vi helt nu, säger Yosif el Rashedy.

Fiskarna ombord känner sig maktlösa. De jobbar ett dygn. Är lediga ett dygn. Alltid. Året om. De säger att det inte kan påverka vilka ballonger som släpps in över Israel, men att de direkt får ta konsekvenserna av det.

– Vi förlorar mycket när man stänger havet. Idag blev det ingen fångst, igår var bättre. Tidigare har vi kunnat fylla sex lådor direkt och nu blev det bara två, säger Fayez el Hasay.

Vid flera tillfällen har Israel stängt Gazas fiskezon helt. Den här neddragningen varade en vecka. Under måndagen meddelade man att området för tillåtet fiske är 12 sjömil ut från kusten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer