Israel skyller dödlig attack på Iran – vill se FN-ingripande

Publicerad

Israels utrikesminister Yair Lapid har beordrat landets diplomater att arbeta för ett FN-ingripande mot Iran. Uttalandet föranleddes av en attack mot ett israeliskägt fartyg, där två personer miste livet.

“Iran är inte bara ett problem för Israel, utan exporterar också terrorism” skrev Lapid på Twitter. 

I torsdags attackerades en oljetanker från ett israeliskägt rederi utanför Omans kust. Två besättningsmedlemmar, en britt och en rumän, dödades i attacken som enligt USA troligtvis utfördes av en drönare.  

På fredagen beskyllde Israel Iran för attacken. Israels utrikesminister Yair Lapid manar till internationellt agerande: ”Jag har instruerat ambassaderna i Washington och London att arbeta med sina samtalspartners i landets regeringar och med relevanta delegater i FN:s högkvarter i New York”, skrev han på Twitter.

Israels utrikesminister: ”Iran exporterar terrorism” 

”Iran är inte bara ett problem för Israel, utan exporterar också terrorism, förstörelse och instabilitet som drabbar oss alla”, fortsatte utrikesministern som dessutom meddelade att han har talat med den brittiske utrikiesministern Dominic Raab: ”Jag nämnde behovet av att kraftigt bemöta attacken där en brittisk medborgare dödades.” 

Iran har inte kommenterat Yair Lapids uttalande. Den iranska tv-kanalen Al-Alam rapporterade dock, med hänvisning till en anonym källa, att attacken var ett svar på en israelisk bombräd mot en flygplats i Syrien, skriver Yle.  

Utöver Israel anklagar USA och ett flertal europeiska källor Iran för attacken, men ännu finns inga bevis och många detaljer är alltjämt oklara. 

Ett ”skuggkrig” som blivit dödligt

Fartyget, vid namn Mercer Street, drivs av det israeliskägda rederiet Zodiac Maritime. Enligt bolaget var fartyget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujariah i Förenade Arabemiraten när attacken inträffade. Därefter eskorterades fartyget av den amerikanska flottan till en säker plats. 

Under det senaste halvåret har en rad israeliska och iranska fartyg utsatts för attacker – som de båda länderna beskyller varandra för. Iran och Israel har sedan länge utkämpat en lågintensiv konflikt, enligt BBC som kallar det för ett skuggkrig. Torsdagens attack kan dock ses som en upptrappning då den ledde till två personers död, skriver Yle. Tidigare har personskador varit ytterst ovanliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.