Netanyahu har förhörts av polis i fallen flera gånger sedan början av 2017, och har hela tiden förnekat all brottslig gärning. Foto: TT

Israelisk polis vill att Netanyahu åtalas för mutbrott

Publicerad

Polismyndigheten i Israel säger sig ha samlat tillräckligt med bevis för att uppmana åklagare att väcka mutåtal mot landets premiärminister Benjamin Netanyahu. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till israeliska medier.

Åtalen skulle gälla två olika fall av mutbrott.

Den ena korruptionsutredningen handlar om gåvor för tiotusentals dollar som Netanyahu och hans familj anklagas för att ha tagit emot i utbyte mot tjänster från förmögna vänner och affärsmän, däribland en Hollywoodproducent.

I det andra fallet är Netanyahu misstänkt för att ha försökt göra upp med chefredaktören för en av Israels största tidningar, Yediot Aharonot. I utbyte mot en mer positiv bevakning skulle premiärministern lägga krokben för en av tidningens huvudkonkurrenter.

Nekar till brott

Netanyahu har förhörts av polis i fallen flera gånger sedan början av 2017, och har hela tiden förnekat all brottslig gärning.

Premiärministern gick också på tisdagen i svaromål i ett tv-tal och sade att anklagelserna saknar grund och att han även fortsättningsvis kommer att leda landet på ”ett ansvarsfullt sätt”.

Slutgiltigt beslut att åtala ligger nu hos landets justitieminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer