Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Foto: Oded Balilty / AP / TT

Israeliskt flygangrepp mot Iran-mål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Israel har genomfört flygangrepp nära Syriens huvudstad Damaskus, rapporterar flera medier. Enligt den syriska statliga nyhetsbyrån Sana har luftvärnet lyckats avvärja flera attacker. Israeliska försvarsmakten bekräftar i ett uttalande att man genomfört anfallet med syfte att förhindra iranska drönarattacker från inifrån Syrien.

Explosioner hördes i den syriska huvudstaden under lördagskvällen, enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent. Kort därefter gick Israel ut och bekräftade landets försvarsmakt genomfört luftangrepp i Syrien.

En israelisk militär talesperson uppger att israeliska plan attackerat iranska styrkor som planerade skjuta upp drönare mot mål i Israel.

Det iranska Revolutionsgardet uppger att iranska mål inte träffats i attacken.

Målet var det iranska revolutionsgardet som har närvaro i landet, och syftet var enligt den israeliska militären att hindra ett försök att angripa norra Israel med hjälp av drönare , skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Två medlemmar i den libanesiska Hizbollahrörelsen och en iransk soldat dödades, uppger londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Netanyahu: ”Opererar i varje riktning”

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, bekräftar på Twitter att landets militär genomfört lördagskvällens flygangrepp:

”Vi har förhindrat en attack mot Israel av iranska styrkor och shiamuslimska milisen. Jag upprepar: Iran har ingen immunitet någonstans. Våra styrkor opererar inom alla områden mot den iranska aggressionen”.

Premiärministern fortsätter:

”Han som reser sig för att döda dig, döda honom först”

Enligt CNN rapporterade statlig syrisk tv enligt följande om det israeliska angreppet under kvällen:

”Aggressionen pågår och luftförsvaret arbetar nu med att motverka och neutralisera fientliga mål”.

Israel-dönare slog ned i Beirut

Samtidigt ska två israeliska drönare ha kraschat i södra Beirut, natten mot söndag. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till källor inom Hizbollah-rörelsen.

Den ena ska ha fallit till marken av oklar orsak, medan den andra enligt vittnen exploderade när den flög på låg höjd, skriver TT.

Vad drönarnas uppdrag kan ha varit, och om de blivit beskjutna, framgår inte. Inte heller om händelsen har samband med den israeliska flyganfall mot Hizbollah-allierade i Syrien som alltså inträffade ungefär samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.