En israelisk soldat inne i en av Hamas tunnlar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Netanyahu: Alla tunnlar ska förstöras

Uppdaterad
Publicerad

Israel kallar in ytterligare 16.000 reservister i militäroperationen i Gaza och Netanyahu säger att alla Hamas tunnlar in till Israel ska förstöras. Samtidigt kräver Amnesty International att FN inför ett vapenembargo mot Israel och Gaza.

Israels säkerhetskabinett har beslutat att fortsätta militäroperationen mot Hamas i Gaza och genomföra attacker mot rörelsens ”terroristmål” och tunnlar som leder in i Israel. Därför kallas nu ytterligare 16.000 reservister in – för att lösa av lika många soldater. Sammanlagt har nu 86.000 reservister mobiliserats, enligt en talesperson för Israels armé.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att alla tunnlar kommer att förstöras, med eller utan en vapenvila.

– Jag kommer inte att gå med på en överenskommelse som inte gör det möjligt för militären att avsluta den viktiga uppgiften, sade han vid en pressträff.

Chefen för Israels styrkor i Gaza, generalmajor Sami Turgeman, uppgav på onsdagen att militären inom ”några dagar” har uppnått målet att förstöra samtliga tunnlar. Enligt armén har 32 tunnlar hittats och hälften av dem förstörts.

Israelisk delegation

Israel har även skickat en delegation till Egypten i ett försök att nå en vapenvila mellan parterna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

En minister i säkerhetskabinettet förnekade dock att Israel ber om en vapenvila och förklarade att en sådan måste vara på Israels villkor – det vill säga ett långvarigt stopp på raketbeskjutningarna och en avväpning av Gazaremsan.

Från Hamas sida säger man inte kommer att upphöra med beskjutningen om inte Israels och Egyptens sjuåriga gränsblockad mot Gaza lyfts.

Sammanlagt har 1.361 palestinier – merparten av dem civila – dödats i den 24 dagar långa militäroperationen. Nästan 7.000 palestinier har skadats.

Israel har förlorat 56 soldater och tre civilpersoner. Fler än 400 soldater har skadats i striderna.

FN-chefen: Skandalöst

Och kriget i Gaza fortsätter att kritiseras i omvärlden. I samband med ett besök till Costa Rica fördömde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon den israeliska granatbeskjutningen mot en FN-skola där 19 människor dödats, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är skandalöst. Det är oförsvarligt. Och det kräver ansvarsskyldighet och rättvisa, säger Ban Ki-Moon.

Även USA fördömer attacken. Samtidigt har USA beslutat att leverera ammunition till Israel, bland annat granater från ett amerikanskt vapenlager inne i Israel.

Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanar nu USA att stoppa vapenleveranser till landet:

”Det är dags för USA:s regering att brådskande avbryta vapenleveranser till Israel och driva på för ett FN-vapenembargo mot alla parter i konflikten”, skriver organisationen i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet