Palestinier flyr sina hem i stadsdelen Shajaiyeh i Gaza Cityefter att Israel släppt ut flygblad med uppmaningen till folk att lämna sina hem. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Israel utlyser humanitär vapenvila

Publicerad

Efter påtryckning från FN utlyser Israel humanitär vapenvila och uppmanar boende i norra Gaza att lämna sina hem för att komma undan planerade flygattacker mot Hamas-mål. SVT:s utsända Suzan Ritzén säger att det är tydligt att Israel menar allvar med sina hot.

– Det är stora truppförflyttningar som sker nu och som rör sig mot gränsen till Gaza. I kväll höll regeringen ett telefonmöte för att se om man kunde godkänna ännu fler reservister som skulle röra sig nedåt.

Enligt Ritzén kan Hamas ha underskattat israelernas offensiv.

– Många har tänkt att Hamas fortsatt att attackera med kraft för att man har varit ganska säker på att israelerna inte kommer ta till någon markoffensiv men alternativen för Israel blir färre och färre ju fler raketer som når dem.

Humanitär vapenvila

Israel har utlyst en frivillig humanitär vapenvila mellan klockan 10.00 och 15.00 under torsdagen lokal tid. Uppgifterna kommer enligt BBC från brigadgeneralen Yoav Mordechai.

Minst sju palestinier har dödats i Israeliska attacker i dag, och det totala antalet döda i Gaza är nu över tvåhundra enligt uppger palestinska myndigheter. En person har dött på den israeliska sidan.

Avvisar eldupphör

– Hamas har fortsatt att vara fientliga och avvisat försöken till eldupphör. Samtidigt har palestinske presidenten Mahmud Abbas varit i Kairo och haft förhandling. Han har legat ganska lågt och inte velat förvärra situationen, säger Suzan Ritzén.

– Problemet med en delad regim är att det är svårt att veta vem man ska tala med. En talesperson till det egyptiska försvarsdepartementet har dock uppgett för BBC att man ska fortsätta att försöka tala med alla parter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet