Polisen mötte den antifascistiska demonstrationen på Piazza Duomo i Milano. Foto: TT

Högerextrema och antifascister marscherade i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Våldet mellan Italiens högerextrema och antifascister har trappats upp dramatiskt inför parlamentsvalet i nästa vecka. På lördagen möttes grupperna i Rom och Milano.

Flera veckor av stökiga möten mellan högerextrema, antifascister och polisen runtom i Italien nådde på lördagen sin kulmen, när extremhögern och antifascistiska grupper möttes i marscher i Rom och Milano.

Marscherna som hållits i flera italienska städer tog fart efter en attack på migranter i staden Macerata i början på februari. En man med kopplingar till främlingsfientliga partiet Lega Nord, eller Lega som det kallar sig i valkampanjen, greps för attacken.

”Öppnar dörren när italienare har jobb”

Italien går till parlamentsval den 4 mars och Lega som ingår i en koalition med bland annat Silvio Berlusconis Framåt Italien ser ut att få mer inflytande i italiensk politik än tidigare.

Partiets ledare Matteo Salvini talade under marschen i Milano framför en ridå med texten ”italienare först” och med en bibel i handen.

– Med fem miljoner fattiga italienare, tre miljoner arbetslösa italienare, öppnar jag dörren till mitt hem men inte förrän italienarna har ett hem och ett jobb, sa Salvini med en syftning till den nuvarande regeringens jämförelsevis öppna flyktingpolitik.

Renzi deltog i huvudstaden

Demonstrationerna har varit våldsamma i flera städer. Tidigare i veckan skadades poliser i Turin och extremister på både höger- och vänsterkanten drabbade samman i Pisa.

På lördagen tog polisen till batonger när antifascister försökte tränga sig förbi avspärrningarna och klättrade upp på på statyer i Milano.

Men i Rom, där även premiärminister Paolo Gentiloni och vänster-centerns premiärministerkandidat Matteo Renzi deltog, avslutades marschen utan större incidenter.

Även andra demonstrationer i Rom

I huvudstaden pågick samtidigt två andra demonstrationer med anledning av nästa veckas val – en mot obligatorisk vaccinering av skolbarn och en mot en lag som gör det lättare för företag att sparka anställda.

Legas och flera mindre fascistiska partiers ökade popularitet har fått italienare att oroa sig för att fascismen kan vara på väg att bli rumsren igen.

En italiensk domstol friade nyligen två anhängare av partiet Italiens bröder, även de i koalition med Berlusocni, som gjort en fascistisk hälsning med hänvisning till att det handlar om åsiktsfrihet och dömde att det är ok om det görs för att hedra och inte på ett våldsamt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet