Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup förklarar varför det sker sammandrabbningar mellan lokalbefoklning och utländska gästarbetare i södra Italien. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/TT

Gästarbetare som rymt från karantän väcker vrede i Italien

Uppdaterad
Publicerad
I italienska Mondragone har en ny smitthärd med covid-19 upptäckts, bland utländska gästarbetare.
De är nu instängda i en ny röd zon och spänningen mellan dem och lokalbefolkningen är hög.

Över 700 gästarbetare, främst bulgarer och rumäner, hålls i karantän i en ny röd zon i Mondragone, norr om Neapel. Minst 66 av dem är smittade med coronaviruset och masstestningen fortsätter. 23 nya fall upptäcktes bara under måndagen.

De drygt 740 arbetarna med familjer bor liksom många migranter i ett utsatt område med lokaler i som tillhört den nedlagda konservproducenten Cirio, och som kallas ghetto i italienska medier. 

Instängda i röd zon

Nu är de instängda där i en ny röd zon. Italiens inrikesminister Luciana Lamorgese har sänt både militär och polis till platsen. Både för att bevaka avspärrningarna och för att garantera säkerheten.

Gästarbetarna vistas ofta illegalt i landet och utnyttjas i det italienska jordbruket för vad som brukar beskrivas som slavlöner. I Neapel-trakten styr Camorran mycket i det dolda och den kontrollerar även dessa arbetare. 

Rädsla att smittan ska spridas

Minst 19 gästarbetare har rymt och det orsakar vrede och oro hos delar av lokalbefolkningen i Mondragone. Folk har sökt sig till den röda zonen och ropar hot och även rasistiska tillmälen mot gästarbetarna. Stenkastning och vandalsiering av bilar har också förekommit. De instängda gästarbetarna har svarat med att ropa tillbaka och också de kastat saker, som en stol, från en balkong.

Spänningen är hög i området också därför att italienska myndigheters stora fruktan är att viruset på nytt ska sprida sig. Det senaste dygnet har bara sex personer dött i covid-19 i Italien. Siffran är den lägsta sen i februari och allt färre blir också sjuka. Regeringen arbetar hårt för att alla nya lokala smitthärdar ska isoleras så fort de upptäcks. Därför är Mondragone isolerat, allt medan spänningen på plats fortsätter att stiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet