Migranter vid havet i Ventimiglia. Foto: TT

Tillfälliga visum och stängda hamnar i Italiens plan B

Uppdaterad
Publicerad

Tidsbegränsade visum, aktioner mot människosmugglare och förbud för utländska skepp att lägga till i italienska hamnar ska lösa Italiens problem med de många asylsökande som kommer till landet.

Förslagen ingår i det som premiärminister Matteo Renzi kallar för Italiens ”plan B”, det vill säga den handlingsplan landet kommer att ta till om man inte får tillräckligt mycket hjälp från EU med de migrantströmmar som kommer till landet, rapporterar Corriere della Sera.

Bland de mer uppseendeväckande punkterna finns förslaget om att förbjuda utländska fartyg som tar upp migranter i Medelhavet att lägga till i italienska hamnar. Förbudet ska tvinga fartygen att ta migranterna till sina respektive länder.

Aktioner mot människosmugglare

I plan B ingår även tidsbegränsade visum som skulle tillåta migranter att resa runt i Europa och en sedan tidigare utannonserad aktion mot människosmugglare i Libyen.

Italien kräver att få mer hjälp från EU med att tackla migrantkrisen. Tidigare i år föreslog EU att de asylsökande skulle fördelas över medlemsländerna, men flera medlemmar har protesterat och Italien menar att det ändå inte är tillräckligt. Renzi meddelade samtidigt att Italien arbetar på en plan B, men varnade att den skulle ”skada Europa”.

Avhyste migranter från läger

Plan B är delvis ett svar på Frankrikes förstärkta gräns mot Italien. Frankrike har stoppat tusentals migranter från att korsa landsgränsen och skickat tillbaka dem till Italien. Förra veckan satte ett hundratal asylsökande upp ett läger i gränsstaden Ventimiglia i protest mot att de inte får resa vidare i Europa.

Italien har anklagat Frankrike för att bryta mot Schengenavtalet genom att inte låta migranterna passera, medan Frankrike menar att det enligt Dublinförordningen är Italiens ansvar att behandla deras ansökningar. Migranterna i Ventimiglia avhystes på tisdagen. Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa togs de till stadens tågstation ombord en Röda korset-buss.

Problem med guvernörer i norr

Migrantströmmarna har orsakat problem för Renzi även på hemmaplan. Försöken att fördela migranterna mer jämnt över Italien har mött motstånd från guvernörer i de norra delarna av landet. Lombardiets guvernör Roberto Maroni, från främlingsfientliga Lega Nord, har kallat regeringens fördelningsförslag för ”en vedergällning mot norr av en regering som inte är förmögen att lösa krisen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.