Högerpopulistiska ledare utropar seger i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Båda de populistiska partierna i Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega utropar sig till segrare i det italienska valet.

– Vår rörelses framgång runt om i Italien innebär att vi ska styra landet, säger M5S-ledaren Luigi Di Maio.

Matteo Salvini, högerpopulistiska Legas ledare, utropar seger för mitten-högerkoaliationen i det italienska valet efter de preliminära resultatet. Hans parti har tillsammans med koaliationspartnen Silvio Berlusconis och partiet Framåt Italien fått 37,5 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet från den italienska valmyndigheten.

– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, säger Matteo Salvini, enligt flera nyhetsbyråer.

Val i Italien 2018

Även populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) som fick flest röster i valet, men inte egen majoritet, har utropar sig till segrare efter söndagens val. Partiet har enligt prognosen fått 32 procent av rösterna.

– Vår rörelses framgång runt om i Italien innebär att vi ska styra landet, säger M5S-ledaren Luigi Di Maio, och öppnar samtidigt för samtal med alla italienska partier, rapporterar AFP.

Erkänner sig besegrade

Samtidigt erkänner det Demokratiska partiet (socialdemokratiskt) sig besegrade och partiets ledare Matteo Renzi avgår på grund av partiets låga resultat, skriver flera nyhetsbyråer.

Center-vänsterkoalitionen som leds av Demokratiska partiet får 23 procent av väljarstödet i Italien, enligt det preliminära resultatet från den italienska valmyndigheten.

Fortfarande pågår rösträkningen efter att vallokalerna stängde vid midnatt i Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet