Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Center-vänstern och Berlusconi väntas samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

De italienska partierna har verkat fromma som lamm efter en utskällning av den nyvalde presidenten, den 87-årige Giorgio Napolitano. Nu verkar de villiga att bilda en regering över blockgränserna.

I lördags valdes Napolitano överraskande till Italiens president på nytt. Partierna kunde inte enas om något nytt namn, så det blev en nödlösning.

I måndags installerades han och skällde ut de stora etablerade partierna för att de inte kunde samarbeta och inte tog ansvar.

Parlamentsval i Italien 2013

I tisdags tycks han ha fått löften från både center-högern och center-vänstern att de tillsammans skulle bilda en ny regering.

Och nu på onsdagen utsåg han alltså den som ska bilda denna regering. Det blev center-vänsterns vice partiledare Enrico Letta som tidigare sagt att han ska ta hänsyn till kritiken i Napolitanos tal. Han lovar nu att ta hänsyn till ALLA politiska krafter i regeringen.

Det betyder alltså att center-vänstern och Berlusconi kommer att sitta i samma regering.

Slutade med splittring

Men frågan är ändå om center-vänstern och Berlusconi kan arbeta ihop någon längre tid. De stödde visserligen länge gemensamt den sittande opolitiska expeditionsregeringen under Mario Monti. Men det slutade till sist med splittring.

Frågan är också om vänsterns gräsrötter kan finna sig i ett samarbete med en så illa omtyckt man som Berlusconi.

Den nya regeringen ska också ena sig om ett program. En av svårigheterna är att en fjärdedel av italienarna har röstat på satirikern Beppe Grillos antiparti, vilket betyder att en stor del av italienarna kommer att se den nya regeringen som en gammal trött regering.

För att återställa respekten för politikerna måste den nya regeringen agera och genomföra reformer. Men det har sagts många gånger förr utan att något skett eftersom det är de gamla krafterna som fortfarande styr. Men just nu hoppas många italienare på att en fas av samförstånd ska växa fram. Men det är förhoppningar.

Tredje största

Det som komplicerar bilden är att Italien – EU:s tredje största ekonomi – befinner sig i nedförsbacke sedan många många år. Den nya regeringen måste rycka upp Italien ekonomiskt – och idéerna om hur detta ska gå till är olika inom högern och vänstern.

Plötsligt har det gått fort i den segslitna italienska regeringsbildningen. Men samtidigt har det största partiet, center-vänsterns Demokratiska partiet, nästan fallit samman och partiledaren tvingats avgå.

Nu tyder alltså mycket på att center-vänsterblocket och center-högerblocket under ledning av Silvio Berlusconi anser att de kan samarbeta.

Det otroliga har alltså hänt att Italien kan få det som kallas en stor koalition, alltså ett samarbete mellan partier från olika block.

Hot om avgång

Men det har skett till priset av hot: Napolitano har gett partierna besked att han avgår om de inte följer hans utstakade linje.

I april lämnade en expertkommitté som Napolitano utsett en rapport – gjord efter sonderingar i de båda politiska blocken – om vad de två sidorna skulle kunna enas om. Det handlar om rösträttsreform, att skära ned det offentliga partistödet, minska antalet parlamentsledamöter, förenkla byråkratin, öka skattekontrollen, öka stödet till arbetslösa, ge mer lån åt småföretag och skapa mer effektiva infrastrukturprojekt.

Vi kan alltså räkna med att det blir några av de frågor som regeringen kommer att syssla med. Enrico Letta har själv sagt att arbetslösheten, särskilt ungdomsarbetslösheten, blir hans viktigaste fråga.

Allt har varit ett politisk kaos i Italien sen valet i slutet av februari.

För att få igenom sina förslag måste en regering ha stöd från båda parlamentets kamrar, deputeradekammaren och senaten.

Vänsterledaren avgick

Men det lyckades ingen partigruppering med. Vänstern fick majoritet i deputeradekammaren, men skulle i senaten vara beroende antingen av Berlusconis eller satirikern Beppe Grillos parti för att få majoritet.

Vänsterns ledare Pier Luigi Bersani avgick igår. Han lyckades inte vinna valet med tillräckligt mycket, han lyckades inte bilda regering och han lyckades inte samla de sina kring en ny president.

Det som kanske kan hålla ihop en kommande regering är motviljan mot ett nytt nyval. Men samtidigt visar en färsk opinionsmätning att Berlusconi nu leder med 8 procent.

Började som kristdemokrat

* Enrico Letta föddes i Pisa 1966 och tillhörde Kristdemokraterna (DC), som lades ned 1994 efter en rad skandaler. Via ett par mittenpartier har han gått vidare till landets nu största center-vänsterpartii, Demokratiska partiet (PD), där han är vice partiledare sedan 2009.

* Letta har varit EU-minister 1998-99 och industriminister 1999-2001. Efter center-vänsterns valseger 2006 efterträdde han sin mer högerinriktade farbror Gianni på en av topposterna i regeringskansliet. Farbrodern har alltså varit en nära medarbetare till Silvio Berlusconi.

* Han blir med sina 46 år Italiens näst yngste premiärminister i modern tid. Han var som minister tidigare också Italiens yngste.

SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet