”Bryssel irriterar italienarna mer och mer”, säger Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: TT

ANALYS: Italienska regeringen spelar på känslor

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · ”Vi backar inte”. Så lyder budskapet från Italiens regering efter att EU-kommissionen underkänt landets budgetförslag. Det historiska beskedet skapar reaktioner på börser och ledarsidor världen över. Men den italienska regeringen är – åtminstone till synes – kallsinnig.
Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesmedarbetare i Italien

Jennifer Wegerup

Utrikesreporter, Italien

”Vi fortsätter beslutsamt framåt, tillsammans med Italiens medborgare”.

Vice premiärminister Luigi De Maio, ledare för Femstjärnerörelsen, kommentar till EU-kommissionen. Di Maio säger vidare att den tid då ”Italiens ekonomi kontrollerades av Bryssel, börserna och bankerna” är över.

EU-kommissionen har gett Italien tre veckor på sig att revidera budgetförslaget. Landets planerade satsningar för att få fart på ekonomin skulle medföra ett budgetunderskott på 2,4 procent de kommande åren. En siffra EU inte kan acceptera då landets statsskuld redan motsvarar hela 130 procent av BNP.

Avviker inte från planlagda kursen

Men liksom regeringskollegan Di Maio menar Legas ledare, inrikesminister Matteo Salvini, att Italien inte kommer att avvika från sin planlagda kurs.

”Bryssel irriterar italienarna mer och mer.  Om vi viker oss nu kommer finansherrarna och tar över igen. Så vi viker oss inte”.

Salvini har också flera gånger den senaste tiden sagt att EU sätter press på Italien på grund av att landet inte länge vill ta emot migranter och flyktingar i sina hamnar på samma sätt som tidigare. Regeringens, och framför allt Legas linje, är att den tidigare regeringen ”sålde ut” Italien och vek sig för EU i migrantfrågan och därför fick lösare tyglar från Bryssel.

Samtidigt manar Italiens president Sergio Mattarella till lugn och påpekar att alla länder måste ha kontroll på sina finanser och att oordning i ekonomin, med ogrundade löften och ofinansierade lösningar, i längden alltid drabbar de svagaste i samhället hårdast.

Italienarna är kluvna

Av de som vill få bort den sittande regeringen ses Mattarella som förnuftets röst. Experter från näringsliv och banker varnar för den väg regeringen slagit in på. Bland Lega- och Femstjärne-väljare ses däremot Salvini och Di Maio som beslutsamma och trogna de löften de givit sina väljare. Den ekonomiska krisen som gjort många italienares vardag allt svårare har fått dessa väljare att tappa tålamodet och för dem betyder löften om en bättre vardag mer än abstrakta rubriker och analyser om aktiekurser och vad som riskerar att hända med landets ekonomi på längre sikt.

Det vet den italienska regeringen som skickligt spelar på känslorna hos dessa väljare när partiledarna talar om att stå på folkets sida – mot byråkraterna i Bryssel.

Med andra ord lär det bli tre stormiga veckor som väntar innan EU-kommissionen vill se ett nytt budgetförslag på sitt bord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.