Premiärminister Giuseppe Conte i mitten med vice premiärministrarna Matteo Salvini och Luigi Di Maio. Foto: Claudio Peri/TT

Italiens kontroversiella budget – det här behöver du veta

Uppdaterad
Publicerad

EU-zonens näst mest skuldsatta land Italien vill fortsätta spendera för att få igång ekonomin, och låta ett höjt underskottsmål bekosta reformerna. EU tror inte att lösningen är hållbar och har för första gången någonsin skickat tillbaka ett lands budget för revidering.

Här är några av punkterna i den italienska regeringens budget.

MEDBORGARLÖN

En medborgarlön på 780 euro kommer att betalas till de italienare och personer som bott i Italien i minst fem år som har det sämst ställt. Italiens pensionärer kommer att få en minimipension på samma summa – 780 euro.

Medborgarlönen väntas kosta Italien 10 miljarder euro, enligt nyhetbyrån Ansa. 

SÄNKT PENSIONSÅLDER

Det ska bli lättare att gå i pension tidigare. Italienare kommer att kunna få statlig pension när antalet år i arbetslivet plus ålder kommer upp till 100. De som har arbetat från 20 år kommer alltså kunna gå i pension när de fyllt 60. Enligt den nuvarande lagen är pensionsåldern 65.

Kvinnor kommer dock fortfarande att kunna gå i pension vid 58, eller 59 om de varit egenföretagare, om de har jobbat i 35 år.

Reformen kommer att kosta sju miljarder euro, enligt Ansa. Förhoppningen är att den ska göra det möjligt för unga att lättare få jobb.

PLATT SKATT

Egenföretagare med en inkomst upp till 65 000 euro får en skatt på 15 procent.

INGEN MOMSÖKNING

En kommande momsökning har stoppats, vilket beräknas kosta staten 12,5 miljarder euro årligen.

AMNESTI FÖR SKATTESMITARE

De som har låtit bli att betala skatt, inte deklarerat eller feldeklarerat skatt de senaste fem åren får amnesti. Regeringen hoppas på det sättet få in omkring 2 miljarder euro till statskassan. Italien har infört tillfällig amnesti för skattesmitare flera gånger förr.

FONDEN FÖR BANKOFFER

En och en halv miljard euro ska investeras i en fond för att kompensera småföretagare som förlorat pengar när banker gått i konkurs eller misskötts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.