Italiens premiärminister Matteo Renzi meddelade i natt att han avgår efter nederlaget i folkomröstningen om ny grundlag. Foto: TT

Italiens premiärminister: ”Jag tänker avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår. Detta efter den svidande förlusten i folkomröstningen om ny grundlag. I ett tal sade Renzi att att han kommer att ta ”fullt ansvar” sedan nej-sidan vunnit ”extremt tydligt” i folkomröstningen.

Mycket stod på spel för landets sittande premiärminister inför folkomröstningen. Renzi hade sagt att han skulle avgå om nej-sidan vann. Vid 00.30 kom beskedet på en presskonferens:

– Jag har för avsikt att avgå, sade Matteo Renzi i sitt tal, och fortsatte:

Italiens premiärminister avgår

– Min regeringstid slutar här.

Ansöker om avsked på måndagen

Nästa steg för premiärministern blir att lämna in en avskedsansökan till president Sergio Mattarella. Renzi meddelade i sitt tal att detta kommer ske under måndagseftermiddagen.

Med 14 månader till nästa val kommer troligtvis president Sergio Mattarella att utse en tillfällig premiärminister från Renzis eget parti. Denne kommer isåfall att leda landet fram till februari 2018.

Det populistiska partiet Femstjärnerörelsen och invandringskritiska paritet Lega Nord har flaggat för att man vill tidigarelägga valet, något som dock inte väntas bli fallet.

Renzi sade i sitt tal i natt att nej-sidan nu måste komma med ett tydligt förslag, sedan italienarna röstat ett klart nej till hans förslag till ny författning.

När samtliga valdistriktes röster presenterats, tidigt på måndagsmorgonen, hade nej-sidan fått närmare drygt 59 procent.

Tidiga avgångskrav från nej-sidan

Högerpopulistiska Lega Nord har företrätt nej-sidan och varit en av de mest högljudda motståndarna till Renzis reform. Bara en kvart efter att vallokalsundersökningarna presenterats började man kräva premiärministerns avgång.

Även från Silvio Berlusconis högerparti, Forza Italia, uttalades tidiga krav på att premiärministern ska avgå.

– Renzi kommer att avgå, och med honom de mäktiga lobbyisterna som vi också har besegrat, sade Renato Brunetta, ledamot för Forza Italia i deputeradekammaren tidigare under kvällen.

Nu är Matteo Renzi tid vid makten över. Ledaren för Demokratiska partiet i Italien, som räknas som ett mitten-vänsterparti, tillträdde som premiärminister 2014 och var tidigare borgmästare i Florens.

Renzi har inför folkomröstningen ansett att en ändring av konstitutionen är nödvändig för att kunna genomföra de reformer som krävs för att strukturera om i Italiens skuldtyngda ekonomi.

Renzi vid vallokalen under söndagen. Foto: TT

Blev fråga för eller emot Renzi

Han har bland annat föreslagit att senatens lagstiftande makt slopas, vilket skulle förenkla beslutsfattandet i landet, som i dag tenderar att kastas fram och tillbaka mellan kongressens två kamrar.

Kritiker anser att reformen skulle ge premiärministern för stor makt. Men eftersom själva reformen var komplicerad och svår att förklara, blev folkomröstningen också en fråga om man är för eller emot Renzi.

Fakta: Nedröstade reformförslaget som fällde Renzi

Italien har i dag som enda land i EU ett så kallat perfekt tvåkammarsystem. Senaten med 315 senatorer och deputeradekammaren med 630 ledamöter har exakt samma funktioner. Det innebär att lagförslag ofta åker fram och tillbaka mellan de två kamrarna flera gånger, innan de kan klubbas.

Reformen innebär i stora drag att senaten får regional karaktär, ungefär som Förbundsrådet i Tyskland. Den ska bestå av 100 senatorer som väljs av de folkvalda regionstyrelsernas ledamöter. Senaten kommer inte att rösta vad gäller ordinarie lagstiftning. Framförallt kommer den inte att rösta i förtroendeomröstningar för eller emot regeringen.

Deputeradekammaren ändras inte alls. Det innebär att det räcker för regeringen att ha betryggande majoritet i deputeradekammaren för att kunna regera effektivt. En ny vallag som ger det vinnande partiet en rejäl majoritetspremie, kommer att göra detta möjligt.

  • Ja-sidans argument för: Snabbare lagstiftning, stabilare regeringar, lägre kostnader eftersom parlamentsledamöterna blir färre.  
  • Nej-sidans argument mot: Mindre demokrati (väljarna väljer inte längre senatorerna), risk för ”en ensam stark man” i ledningen för landet, landet politiska partier är oeniga i en så viktig fråga som grundlagen.

Natten mot måndag står det klart, nej-sidan tar en storseger i folkomröstningen och reformen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet