”Det viktigaste jag har uträttat i mitt liv är att jag tog emot människor som flytt undan krig, förföljelse, elände och hunger.” Foto: Sven-Åke Visén

Italiensk borgmästare startade integrationsprojekt – nu anklagas han för oegentligheter

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler invånare lämnade den lilla staden Riace i södra Italien, lades skolor och affärer ner. Då såg borgmästaren Domenico Lucano en resurs i alla flyktingar och immigranter som kom till Italien.

– Jag ville bekämpa tanken att den enda lösningen var att åka härifrån, att lämna vår hembygd, säger han.

Lucano lyckades vända trenden och byn började växa igen, men nu anklagas han för att ha främjat illegal invandring – bland annat genom att ha arrangerat skenäktenskap för flyktingar. En utredning pågår och under tiden är Lucano, som fortfarande är borgmästare, förvisad från Riace.

Se Domenico Lucano berätta om integrationsprojektet i klippet och reportaget i sin helhet i SVT Korrespondenterna: Rätt sida gränsen.

Se hela reportaget i Korrespondenterna på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.