Italiensk läkarförening: Högre exponering för corona kan leda till allvarligare sjukdom

Publicerad

Ett 70-tal läkare har dött i Italien och de flesta av dem var äldre allmänläkare som gjorde hembesök till sjuka människor för ungefär en månad sen.

 – När man är hemma hos någon som har feber och hosta är man nära patienten. Sen ber man patienten hosta för att höra om det är torrhosta eller slemhosta, säger Giovanni Leoni, vice ordförande för den italienska läkarorganisationen FNOMCeO. 

Fler än 12 000 människor har dött till följd av coronaviruset i det hårt drabbade Italien.

De ambulerande familjeläkarna som dött av corona hade ofta inte tillgång till fullständig skyddsutrustning. Den italienska läkarorganisationen vi pratar med är övertygad om att risken att bli svårt sjuk ökar för den som utsätts för stora mängder av viruset

Coronapandemin

 – Ju större virusangrepp, desto större risk att din kropp inte klarar det, säger Giovanni Leoni, vice ordförande FNOMCeO.

Jan Albert, professor i smittskydd säger att det inte är bevisat att hög exponering för viruset ökar risken för en allvarligare sjukdom,

– Men det är biologiskt ganska rimligt att tro att hög dos kan leda till allvarligare sjukdom, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet