Mario Monti, premiärminister som aviserat sin avgång Foto: Scanpix

Italienska räntor stiger

Uppdaterad
Publicerad

Räntorna på Italiens obligationsräntor lyfte markant på räntemarknaden på måndagen, sedan landets premiärminister Mario Monti i helgen förklarat att han avgår så snart budgeten för 2013 är godkänd i parlamentet.

Räntan på Italiens tioåriga statsobligation steg till 4,82, vilket kan jämföras med en årslägsta notering på 4,44 procent för en vecka sedan.

Gapet mellan tyska och italienska tioårsräntor växer därmed från 3,25 till 3,54 procentenheter. Skillnaden utgör den riskpremie investerare kräver då de tvivlar på Italiens betalningsförmåga.

Eurokrisen

Monti ger upp

Den icke-folkvalde teknokraten Mario Monti kastar in handduken sedan högerledaren Silvio Berlusconis parti, PDL, dragit tillbaka stödet för hans regering i parlamentet i förra veckan.

Den 76-årige miljardären Berlusconi, som tvingades avgå som premiärminister för lite drygt ett år sedan, har även meddelat att han återigen ställer upp som premiärministerkandidat i nästa val. Skulle han lyckas med sitt uppsåt skulle det bli femte gången gillt för Berlusconi som landets premiärminister.

Italien väntas till följd av den politiska turbulensen gå till nyval redan i februari, cirka två månader tidigare än vad som tidigare indikerats.

Nedåt på börsen

Milanobörsen faller med nästan 3 procent i måndagens inledande handeln. Mot strömmen går mediekoncernen Mediaset, kärnan i miljardären Silvio Berlusconis imperium. Mediaset-aktien stiger med 2 procent.

Samtidigt sprider sig oron på finansmarknaden även utanför Italiens gränser, bland annat till Spanien, där Madridbörsen faller 1,7 procent medan räntorna på det finansiellt pressade landets obligationer stiger till 5,66 procent, den högsta nivån på flera veckor.

Banker stoppade

Handeln med aktierna i tre italienska banker – Banca Monte dei Paschi, Popolare Milano och UBI Banca – har tillfälligt stoppats på grund av turbulensen.

De kraftiga marknadsreaktionerna avspeglar en djup misstro mot italienska politiker, en oro för att nästa italienska regering ska riva upp väsentliga delar av Mario Montis reformprogram och börja driva en mer EU-fientlig och populistisk politik, enligt Anders Svendsen, chefsanalytiker på Nordea.

-Det kan bli problem att få ihop en regering som ställer upp på åtstramningspolitiken och reformerna, säger han.

-Om det blir en höger- eller vänsterregering är inte avgörande. Ingen verkar vara villig att betala det politiska priset för att göra rätt saker.

Val i vår

* Italiens president Giorgio Napolitano måste utlysa parlamentsval i Italien senast i april. Men om parlamentet upplöses kort efter årsskiftet, med en budget för 2013 klubbad, kan valdagen flytta närmare. Val måste nämligen hållas senast 70 dagar efter det att parlamentet lösts upp.

* Antas 2013 års budget före årsskiftet, som planerat, ser många bedömare söndagen den 24 februari som en trolig valdag. Före den gångna veckans turbulens räknade många med att valet skulle hållas söndagen den 10 mars.       (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet