Polens självständighetsmarsch 2015 gick under parollen ”Polen åt polackerna” och arrangerades av flera högerextrema organisationer. Foto: TT.

Polen: Ja till bidrag, nej till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Många polacker ser invandring som ett stort hot mot Polens ekonomi och kultur. Att landet har tagit emot mest bidrag i hela EU upplevs inte som något skäl för att gå med på EU:s gemensamma asylmottagande.

Företagaren Artur Zawisza i Warszawa äger ett biogasföretag. Han betecknar sig själv som nationalkonservativ och har tidigare varit medlem i olika partier längre ut till höger. Nu är han en del av en paraplyorganisation för olika nationalkonservativa grupper i Polen som fritt översatt kallas Den nationella rörelsen.

Han säger att han visserligen kan tänka sig att Polen tar emot en del syriska krigsflyktingar, men att det som nu planeras av EU är något helt annat.

#delateuropa

– Jag är mycket skeptisk till massinvandringen från Mellanöstern. Jag tror att det både är ett ekonomiskt hot och ett kulturellt. De personer som kommer är inte redo att ta ett arbete. De kommer att skapa enklaver där man inte arbetar utan bara tar emot bidrag. När det gäller den kulturella biten leder invandring av muslimer till terrorism, säger Artur Zawisza.

”Länderna bör få bestämma själva”

Han, som många andra polska företagare, har fått flera miljoner i EU-stöd, men tycker inte att Polen borde ta emot fler flyktingar för det. Den polska regeringens politik har starkt stöd bland många polacker, särskilt på högerkanten. Resonemanget om att Polen solidariskt skulle ställa upp ger han inte mycket för.

– Alla länder bör bestämma själv vad man vill göra. Vi bestämmer inte om Sverige ska vara en monarki eller en republik. Och vi bestämmer inte hur era flyktingområden ska se ut i Malmö, Göteborg och Stockholm. Men vi vill självständigt bestämma hur det ska se ut i Polen, säger Artur Zawisza.

Stark ekonomisk utveckling

Polens tillväxt har varit stark de senaste åren. Från 2004 till 2014 gick BNP upp med 3,9 procent. Det kan jämföras med Sverige som ligger på 1,7 procent. EU-snittet är 0,9 procent. Dessutom har Polen tagit emot mycket EU-stöd. 2014 var Polen det land i EU som fick överlägset mest bidrag från EU-systemet. Svenska representanter har sagt att de länder som tar emot mycket EU-stöd även borde ta emot flyktingar. Men det har inte hörsammats av den polska regeringen.

Asylsökande kan fördelas bland EU-länderna

EU:s förslag handlar om en omfördelning av asylsökande bland alla EU-länder, och att asylsökande ska bli skyldiga att stanna i det land de anvisas.

Det avgörande blir inte till vilket land en asylsökande först kommer till, utan asylsökande ska enligt förslaget fördelas bland alla EU-länder. Både Polen och Ungern har motsatt sig förslaget redan före diskussionerna har börjat.

Främlingsfientlighet präglar debatten

Ordföranden för det islamska kulturcentrat i Warszawa, Adham Abd El Aal, varnar för den främlingsfientlighet och islamofobi som präglar en del av den polska debatten. Samtidigt är han diplomatisk och menar att det polska samhället måste förberedas innan man kan ta emot många flyktingar. Adham Abd El Aal lyfter också fram att polacker fick en fristad i andra länder under kommunisttiden, något som borde mana till eftertanke.

– Det finns polska flyktingar över hela världen. Men när någon kommer hit så blir vi rädda. Förr eller senare kommer vi att bli vana och då kommer vi uppskatta att flyktingar kommer hit, säger han.

Men företagaren Artur Zawisza har ingen större förståelse för det resonemanget, utan ser muslimer i allmänhet som ett stort hot.  

– Polacker emigrerade både till Amerika, Storbritannien och Irland. Men på alla dessa ställen så arbetade man hårt. Man skapade inte ghetton med kriminalitet och bidragstagare. Man kavlade upp sina armar och bidrog till den ekonomiska tillväxten. Man tog inte till kniven för att hugga av huvuden, eller föreberedde bomber. Polackerna var inte terrorister.

De ger mest och får mest från EU

De får mest från EU (i miljoner euro).

Polen – 13.748,0

Ungern – 5.681,6

Grekland – 5.162,6

Rumänien – 4.519,9

Portugal – 3.211,3

De betalar mest till EU

Tyskland – 15.501,6

Frankrike – 7.164,6

Storbritannien – 4.929,8

Nederländerna – 4.711,1

Italien – 4.467

Sverige – 2.312,7

Det finns flera olika sätt att räkna ut nettoinbetalningar till EU. Detta är EU-kommissionens siffror ur EU-handboken och avser 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet