Bernie Sanders och Chuck Schumer efter omröstningen som ses som en seger för president Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/YURI GRIPAS / POOL/TT

Senaten godkänner gigantiskt infrastrukturpaket i USA

Publicerad

Senaten i USA-kongressen har sagt ja till en gigantisk infrastruktursatsning. Om paketet antas även av representanthuset blir det en stor framgång för president Joe Biden.

Paketet som omfattar runt 1 000 miljarder dollar kunde antas efter veckor av intensiva överläggningar och debatt. Det är den största investeringen i USA:s åldrande infrastruktur på många år och bygger på en partiöverskridande överenskommelse som förhandlats fram av senatorer och Vita huset.

I ett tal inför omröstningen riktade Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer ett tack till partikamraten Biden.

– President Biden har suttit i bara sju månader och redan är senaten i färd med att anta det första stora infrastrukturpaketet på över ett årtionde, byggt på partiöverskridande grund med hans (Bidens) totala och fullständiga engagemang.

Snabbare bredband

Pengarna ska modernisera elnätet och finansiera klimatåtgärder. Vägar, järnvägar broar och hamnar ska rustas och bredband byggas ut.

Paketet antogs med bred majoritet i senaten, med röstsiffrorna 69-30.

19 republikaner röstade för förslaget, trots att förre presidenten Donald Trump i helgen kallade det ”en skam” och förklarade att han skulle få mycket svårt att stödja ”någon som är dum nog att rösta för uppgörelsen”. Budskapet var riktat mot republikanska kongressledamöter som hoppats på Trumps stöd inför valet 2022.

Framgången för infrastrukturpaketet är inte lika given i representanthuset där demokraterna har en liten övervikt. Många demokrater där har invändningar och förhandlingarna väntas dra ut på tiden till långt in på hösten.

Tuffare utmaning

Senaten går efter omröstningen vidare med att uppfylla en annan del av president Joe Bidens agenda: en enorm satsning på välfärd, hälsa, utbildning och klimat.

Demokraterna presenterade i måndags en långtidsbudget omfattande 3 500 miljarder dollar. Det är ett tioårigt ramverk som innehåller bland annat klimatåtgärder, uppehållstillstånd för migrantarbetare, bidrag till universitetsstudier och förskola för tre–fyraåringar.

Bernie Sanders, ordförande i senatens budgetutskott, kallade det för den viktigaste sociala satsningen sedan The New Deal, som lyfte ekonomin ut ur depressionen på 1930-talet.

Att få igenom det större paketet blir en svårare utmaning för Demokraternas ledare eftersom Republikanerna står enade i motståndet mot det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.