Jacob Zuma var Sydafrikas president mellan 2009 och 2018. Foto: AP

Jacob Zuma inför rätta i Sydafrika

Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot Sydafrikas förre president Jacob Zuma. Han står åtalad för korruption i samband med vapenaffärer under 1990-talet. 

Jacob Zuma anklagas för att ha tagit emot mutor från det franska vapenföretaget Thales i samband med stora vapeninköp som Sydafrika gjorde 1999. Domstolen ska behandla 16 åtalspunkter som berör korruption, bedrägerier och utpressning.  

Åtalet har hängt över Zuma länge, men det lades ner 2009 i samband med att han blev landets president. 

Anser sig vara utsatt för en häxjakt

Zumas supportrar har samlats utanför rättegångssalen i staden Pietermaritzburg i provinsen KwaZulu-Natal i östra Sydafrika.

Jacob Zuma själv nekar till alla anklagelser och anser att den flera gånger uppskjutna rättegången är en politiskt motiverad häxjakt mot honom. Zuma tvingades 2018 bort från presidentposten av regeringspartiet ANC, med anledning av korruptionsavslöjanden och dalande opinionssiffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.