Sydafrikas före detta president Jacob Zuma (arkivbild). Foto: TT

Jacob Zuma åtalas för korruptionsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas före detta president Jacob Zuma kommer att åtalas för korruptionsbrott, uppger chefsåklagare Shaun Abrahams under en presskonferens.

Anklagelserna gäller 18 åtalspunkter, som innehåller över 700 fall av korruption, pengatvätt och utpressning i samband med stora vapenaffärer under 1990-talet. Zuma nekar till anklagelserna.

Hyllad och hatad

Jacob Zuma har varit en av landets mest kontroversiella ledarfigurer sedan apartheidstyrets slut i början av 1990-talet, både hyllad och hatad.

2007 valdes Zuma till ledare för ANC och 2009 valdes han till Sydafrikas president. Detta trots anklagelser om korruption, svindleri och pengatvätt.

Zuma hade ett starkt folkligt stöd, i grunden mycket tack vare sin karisma och personliga bakgrund.

Avsattes som president i februari

I december 2017 petade ANC Zuma som sin partiledare, och ersatte honom med den sittande vicepresidenten Cyril Ramaphosa. Zuma fortsatte ändå som landets president.

I februari 2018 uppmanade ANC Zuma att avgå omedelbart vilket han också senare gjorde.

Zuma och korruptionen

Jacob Zuma, 75 år, var Sydafrikas president mellan 2009 och 2018.

Hans presidentskap har befläckats av en rad allvarliga anklagelser, bland annat att han lagt grunden för en kultur av statlig korruption och lett landet in i ekonomiska svårigheter.

Inom ramen för stora vapenaffärer under 1990-talet, däribland köpet av svenska Jas Gripen-plan, misstänks han för 783 fall av korruption, pengatvätt och utpressning. Den processen mot Zuma lades först ner, för att senare tas upp igen.

Uttrycket ”kidnappning av staten” används ofta i samband med korruptionsmisstankarna mot Jacob Zuma. Det härrör bland annat från den tidigare justitieombudsmannens Thuli Madonselas rapport. I denna kräver JO en rättslig utredning av Jacob Zumas nära kopplingar till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som misstänks ha ett korrupt inflytande över delar av regeringen.

Madonsela har också kritiserat presidenten hårt för att han för skattebetalarnas pengar lät upprusta en av sina bostäder, Nkandla. Kostnaden var 246 miljoner rand (omkring 150 miljoner kronor). Enligt Zuma gjordes upprustningen av säkerhetsskäl. Han har av landets författningsdomstol beordrats att betala tillbaka en del av summan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.