I Kinas huvudstad Peking har luften varit bättre än på fem år under 2017. Foto: SVT

”Jag andas lättare nu – men håller andan”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Varje dag börjar likadant. Jag kollar nivån på luftföroreningarna i min smog-app. Det gör man om man bor i en av världens mest förorenade städer. I dag är det 38 – extra bra – men jag håller ändå andan. ​E​gentligen räcker det att titta ut för att förstå om jag behöver ansikts​mask. Föroreningarna i Peking är så kraftiga att du ser dem med blotta ögat. 

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

​Bara genom att se ut över takåsarna ​hemma ​i Wangfujing gissar jag sällan fel på mer än 5-10 procentenheter. Fast i vinter är det annorlunda.​

​- ​Borde vi göra nåt på det här med smogen? frågade fotografen Nicolai ​Zellmani,​ runt lucia.

– ​Nej, inte än, december och januari är värsta månaderna, och det blåser gynnsamt nu, sa jag och höll verkligen andan.

Overkligt blå himmel

​Men vi såg det ju bägge två. En nästan overkligt blå himmel mötte oss ofta på morgonen, mycket oftare än förra vintern.

Ett rekordstort täcke av farlig smog täckte då stora delar av norra Kina, och blev till sist så tjockt att jag inte såg några​ takåsar alls. 

Då stängde vi kontoret och körde alla luftrenare​ på full effekt. Jag fick ändå inte ner de farliga luftpartiklarna mer än till drygt hälften. Lungorna gjorde ont och jag mådde illa av lukten av bränt kol.

Sista kolkraftverket stängde

Så stängde man Pekings sista kolkraftverk och vi var där och talade med luttrade men försiktigt glada grannar till jätteverket.

Fler fabriker i stan stängdes och privata kolanvändare åkte bort i farten​. Bilen får jag fortfarande inte köra på tisdagar, alla fordon har begränsningar.

​Jag tror att vi kanske andas en del av frukterna av ​alla ​de här åtgärderna.

President Xi har utlyst krig mot alla som inte följer reglementet för utsläpp, och i vinter har jag använt min ansiktsmask kanske fem gånger.

Masken åker på när värdena är sämre än vanligt. Inte annars.

Luften sämre i Stockholm?

Vad är då sämre än vanligt? Ibland läser jag artiklar att luften just den dagen är sämre i Stockholm än i Peking. Fast så är deti princip aldrig. Partiklarna som vi har störst problem med här i Peking är PM2,5.

Det är så små partiklar att de fastnar i lungorna, och bara en kort tids exponering av höga halter riskerar att skada dig. I Sverige är det stora problemet PM10, inte heller nyttiga, men större och inte så dödliga som föroreningarna här och på andra platser i Asien.

Skillnaden känns tydligt när man kommer från ett så förorenat område som Peking. Senast jag var hemma i Sverige kom jag på mig själv med att dra djupa andetag av glädje över den rena luften. Då stod jag i bilköer mitt i Stockholm..

1,8 miljoner förtida dödsfall

Det är ingen nyhet att luften i Kina dödar. En beräkning visar att antalet förtida dödsfall i Kina ​på grund av föroreningar var fler än 1,8 miljoner år 2015. Det var en femtedel av alla förtida dödsfall i​ landet​, och det är ​b​åde​ ​sorgligt och obegripligt att inte fler bär mask här, mest hela tiden.

Men de jag talar med litar på att myndigheterna tar hand om problemet. Och kanske har tecknen på att de gör det blivit synliga. De gröna hutongtaken på sjukhuset intill mitt hem lyser i vilket fall fint i solen var och varannan dag nu. Dåliga dagar är de lika grå som allt annat här då.

Vintern är inte över än 

Värstingmånaden januari är inte över än men vindarna är fortsatt gynnsamma och trenden klar.

Hittills har vintern i Peking varit nästan dubbelt så bra – eller möjligen bara ​hälften så dålig som de senaste fem åren.

Masken ligger oanvänd i hallen sedan nyår.

Och jag håller andan.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.