”Jag flyttade hemifrån – bara för att komma undan min elaka familj”

Uppdaterad
Publicerad

I Kenya möter HBTQ-personer mycket diskriminering i vardagen. Samkönat sex är förbjudet i lag – och blir man dömd kan det ge upp till 14 års fängelse.

– Jag flyttade hemifrån, bara för att komma undan min elaka familj. Jag har aldrig återvänt hem, säger Tracy Mwasela.

I landets näst största stad Mombasa försöker en grupp motarbeta diskrimineringen genom att diskutera med dem som står i främsta linjen när det gäller att sprida hatprat om sexuella minoriteter – nämligen de religiösa ledarna.

– Jag har pratat med religösa ledare som genast började be för mig. De la en Bibel på mitt huvud och förbannade djävulen inom mig, säger Tracy Mwasela, gruppledare för organisationen Pema Kenya.

Ishmael Bahati grundade organisationen Pema Kenya för kring tio år sedan. De har nu fört dialog med 800 religiösa ledare, men att få dem över på sin sida är inte lätt. Bara ett tiotal stöder nu organisationen.

– I Kenya är religiösa ledare mycket viktiga personer. Om man vill nå fram till andra människor bör man göra det via en religiös ledare, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.