Jakop Dalunde (MP). Foto: TT

Jakop Dalunde tar över i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Peter Eriksson blir ny bostadsminister och lämnar därmed EU-parlamentet. Han ersätts av Jakop Dalunde (MP), som lämnar sin plats i riksdagen till förmån för Bryssel och Strasbourg. –Jag vill bidra till en grön omställning i Europa, säger han till SVT Nyheter.

Det blir Jakop Dalunde (MP)  som tar platsen i EU-parlamentet när Peter Eriksson lämnar för att bli bostadsminister.

– Jag ser fram emot att arbeta med Europa, med grön omställning och ett Europa som välkomnar människor som flyr undan krig och förtryck, säger Jakop Dalunde till SVT.

Kandiderade 2014

Jakop Dalunde står som kandidat på miljöpartiets valsedel från EU-parlamentsvalet 2014 i tur att ta över när det blir en plats ledig när Peter Eriksson nu lämnar. Till SVT säger Jakop Dalunde att han hade fått förhandsinformation och att han inte tvekar att lämna riksdagen för EU-parlamentet.

– Jag kandiderade i valen 2014 både till EU-parlamentet och riksdagen och gav då besked att jag helst ville jobba med Europafrågor

Flyktingvolontär

Jakop Dalunde är 32 år och från Stockholm. I höstas var han som volontär på grekiska ön Lesbos och tog emot båtflyktingar.

–  Europa står inför stora utmaningar med främlingsfientlighet och nationalism, jag vill vara med och bidra till ett Europa som har mer grön utveckling och välkomnar flyktingar, säger Jakop Dalunde till SVT.

Jakop Dalunde kommer troligen att överta Peter Erikssons platser i EU-parlamentets miljö- och industriutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny regering maj 2016

Mer i ämnet