Jaktlicenser för elefant klubbades i Botswana

Uppdaterad
Publicerad

Licenser för att jaga elefanter auktionerades i dag ut i Botswana. Auktionen var den första stora för jaktlicens sedan landet under 2019 beslutade att slopa förbudet att jaga elefanter.

Botswana, som har världens största elefantpopulation, har genomfört den första stora auktionen för troféjakt sedan jaktförbudet slopades.

Auktionen i huvudstaden Gaborone gällde licenspaket om tio elefanter vardera för jakt i särskilt utvalda områden, där elefanter anses ställa till problem för jordbrukare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det är inte känt hur många licenser som såldes på fredagen.

Botswanas president Mokgweetsi Masisi väckte internationell debatt när han hävde förbudet som hade införts fem år tidigare av företrädaren Ian Khama.

Elefantpopulationen i hela Afrika minskar på grund av tjuvjakt, men i Botswana har den ökat sedan slutet av 1990-talet. Enligt regeringen ställer elefanterna till med problem för bönder genom att dra upp deras grödor, och jakt anses därför nödvändigt för att minska antalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.