Jamie Lee Henry är den första officer i USA som får jobba kvar i armén trots sin transsexualitet. Foto: Snorre Wik

Jamie bytte kön – får ändå jobba kvar i armén

Uppdaterad
Publicerad

I maj fick Jamie Lee Henry som första officer rätt att jobba kvar i USA:s armé trots att hon genomgått en könskorrigering.

När vi träffar henne hemma i Washington kämpar hon för att förbudet ska tas bort – och fler våga träda fram.

– Jag hör historier varje dag om människor som behandlas dåligt, säger hon.

Armén har enligt sin policy rätt att avskeda militärer på grund av transsexualism. Jamie Lee Henry är överhuvudtaget den första officer som fått jobba kvar i armén efter att ha genomgått en könskorrigering och fått sitt nya namn i alla papper.

Nu är Jamie engagerad i en hemlig grupp för transsexuella inom militären där extremt få har trätt fram och inom gruppen vittnar många om hur illa de har behandlats.

– Jag hör historier varje dag om människor som behandlas dåligt och förnedras. Förra veckan hade vi en person som tog livet av sig för hon orkade inte.

”Det var tufft”

Jamie Lee Henry har tillhört i armén i 15 år. Innan hon kom ut för någon i armén var hon säker på att hon skulle förlora sitt jobb om hon berättade. Enligt arméns policy har de rätt att avskeda en person som är transsexuell. Och det påverkade Jamie som mådde väldigt dåligt.

– Det var tufft. Militären pensionerade mig för diagnoser jag inte visste att jag hade för de visste inte om min identitet. Jag hade inte berättat för jag ville inte bli utsparkad, jag var rädd för att förlora mitt jobb.

4 av 10 försöker ta sitt liv

De senaste åren har transpersoner fått allt mer uppmärksamhet i populärkultur i och med kända namn som Caitlyn Jenner och Laverne Cox. Samtidigt är situationen svår för många transpersoner.

Enligt en undersökning gjord av Williams institute har mer än fyra av tio transpersoner i USA försökt att ta sitt liv, enligt undersökningen är samma siffra för befolkningen som helhet drygt 4 av 100.

”Jag var på botten”

Jamie Lee Henry såg själv ett tag självmord som en av få utvägar när det var som värst.

Hennes församling tog avstånd och ekonomin var körd i botten efter en infekterad vårdnadstvist. Samtidigt var risken överhängande att hon skulle bli av med jobbet i armén på grund av hennes transsexualism.

– Jag var på botten. Jag hade förlorat min fru och bästa vän sedan sexton år tillbaka. Jag förlorade min kyrka. Jag förlorade min son.

– Jag bodde i min bil och funderade på att prostituera mig. Jag trodde jag skulle förlora jobbet och visste inte vad jag skulle jobba med.

Berättade för frun vid 18 års ålder

Jamie växte upp som pojke på landsbygden i norra Florida och vid elva års ålder visste Jamie att hon var en tjej som hade en pojkes kropp. När hon var 18 år berättade hon om det för sin fru som var den första som fick veta något.

– Det var den första personen jag berättade för. Hon sa att det försvinner om vi ber.

Hon kom ut för familjen som transsexuell 2006. Sedan tog det nio år för föräldrarna innan de kallade Jamie för sin dotter. Ett stort steg för Jamie som är nyförlovad och efter vårdnadstvisten återigen får umgås med sin sexårige son.

– Livet känns verkligen mycket bättre. Men förbudet finns fortfarande kvar och det är något som jag tänker på hela tiden.

Samtidigt är hon övertygad om att förbudet kommer att försvinna inom en snar framtid efter beskedet från försvarsministern på måndagen om att han tycker att reglerna är otidsenliga.

– Det kommer att hjälpa massor av människor. Både militärer och civila, både cis- och transpersoner

– Jag skulle bli mycket överraskad om det inte är borta inom några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.