Jämställdhet långt från angeläget i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Chile har en av världens få kvinnliga statschefer så råder fortfarande en machokultur. Kvinnors löner är mycket lägre, abort är totalförbjudet och hälften av alla kvinnor är hemmafruar. – Michelle Bachelet är ingen feminist, vi hoppas hon lär under sitt Sverigebesök, säger juristen Lorena Asdutillo på Chiles äldsta kvinnoorganisation MEMCH. 

På ett undanskymt kontor bakom låsta dörrar i Santiagos äldre kvarter sitter MEMCH, en kvinnoorganisation som med tysk biståndshjälp kunnat bygga upp sin verksamhet.

MEMCH forskar kring våld mot kvinnor och försöker skapa opinion för att tillåta abort, få lika lön för lika arbete och hejda våldet mot kvinnor. Den bild de beskriver av kvinnans situation i Chile står i skarp kontrast till Santiagos moderna affärskvarter.

Machokultur i det fördolda

Trots att Chile är Sydamerikas starkaste ekonomi och i dag en stabll demokrati- och rättsstat lever fortfarande en machokultur i det fördolda som gör det svårt för kvinnor att nå jämställdhet.

– Jag är feminist, jag blev det när jag studerade till jurist. Det är en väldigt mansdominerad utbildning och jag blev medveten hur strukturerna ser ut som missgynnar kvinnor, berättar Lorena Asdutillo.

På kontoret hänger en affisch där ett katolskt radband antagit formen av äggstockar.

– Vi vill att kyrkan, som har en mycket stark ställning i Chile, slutar bestämma över våra kroppar, säger hon.

Helt förbjudet med abort

I Chile är abort totalförbjudet, även om det föreligger risk för mammans liv eller om graviditeten är resultatet av en våldtäkt. President Michelle Bachelet försöker få igenom en mildare lagstiftning som kan tillåta abort i vissa fall men hittills har det varit svårt.

– I dag är all form av abort en kriminell handling, de kvinnor som utför abort tvingas göra det på illegala kliniker och allt omgärdas av skam och hemlighetsmakeri, säger Lorena Asdutillo.

Chiles kvinnorörelse må sakna resurser men de har en stor dagordning, kvinnor tjänar 70 procent av lönen och bara hälften av alla kvinnor yrkesarbetar.

– För oss är machokulturen en del av våra liv, det är en kultur där män objektifierar kvinnor, ser ner på kvinnor, tar sig rätten att sexuellt ofreda, våldta och till och med döda, säger hon lugnt.

Jämställdhet knappast angeläget

Bakom henne sitter klisterlappar med texten om att machokulturen dödar. Men de familjer vi möter under vår rundresa i Chile ser inte jämställdhet som ett angeläget ämne.

– Jag hoppas inte att Michele Bachelet kommer tillbaka med en massa idéer från Sverige om hur man ska skapa ett mer jämställt samhälle, säger läraren Juan Pablo Marin till SVT.

– Vi är fortfarande på många sätt ett utvecklingsland, vi är inte mogna för de senaste reformerna från ett så utvecklat land som Sverige.

När SVT Nyheter berättar att pappor är föräldralediga i Sverige utbryter hjärtliga skratt.

–  Så har vi det inte här, mamman är bäst lämpad att ha hand om barn, hon är av naturen mest känslig för deras behov, säger hans hustru Mariana Araya.

Bachelet säger sig göra vad hon kan

Trots kritiken från Chiles kvinnorörelse anser Michele Bachelet att hon gör vad hon kan för kvinnornas situation. Under sitt statsbesök i Sverige har Michelle Bachelet sagt att jämställdhetsfrågor är hennes viktigaste fokus.

– Jag vill lära hur ni minskat löneglappet mellan män och kvinnor. Jag vill också få förslag hur man kan öka andelen kvinnor i bolagens styrelser. Jag läste en EU-studie om att de länder där företagen har minst 40 procent kvinnor i styrelserna också klarade finanskrisen bättre, säger Michelle Bachelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.