Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generalsekreteraren för det norska flyktingrådet kritiserar talibanregimens förbud mot kvinnliga arbetare från hjälporganisationer. Foto: SVT

Jan Egeland: 700 000 människor i Afghanistan hade kunnat få hjälp i år

Uppdaterad
Publicerad

Det är omöjligt att utföra humanitärt biståndsarbete i Afghanistan efter talibanernas nya kvinnoförtryckande lagar. Det menar Jan Egeland, ledare för Norska flyktingrådet, som just nu befinner sig i Kabul med målet att övertala talibanerna att ändra på reglerna.

– Det paradoxala är att talibanerna i regeringen i Kabul håller med, men emiren som styr från Kandahar är av en annan uppfattning, säger han.

Den senaste tidens utveckling i Afghanistan oroar biståndsorganisationer världen över. Efter att talibanerna tog makten den 15 augusti 2021 inskränks kvinnors rättigheter alltmer. Kvinnor tvingas bära heltäckande slöja, förbjuds att besöka badhus och portas från universiteten.

Den 24 december kom ytterligare ett förbud. Nu är kvinnor inte längre tillåtna att arbeta inom icke-statliga organisationer.

– Det gör det omöjligt för oss att hjälpa miljontals människor som befinner sig i yttersta nöd, säger Jan Egeland.

700 000 skulle få hjälp

En tredjedel av Norska flyktingrådets anställda är kvinnor och organisationen har upphört med sitt arbete i landet.

– Vi kan inte nå folk om vi bara har manliga anställda. Enligt afghanska traditioner är det inte möjligt att som man nå kvinnor i behov av hjälp. En tiondel av alla afghanska familjer styrs av en kvinna. Vi har 470 afghanska kvinnor som arbetar för oss och de är helt nödvändiga för vår verksamhet i dag.

Enligt Jan Egeland skulle 700 000 personer få hjälp av den norska flyktinghjälpen i år, men det är nu osäkert vad som kommer hända.

Religiös ledare styr

Talibanerna har tidigare givit löften om att de inte skulle införa den här typen av kvinnoförtyckande åtgärder. Jan Egeland som varit i samtal med högt uppsatta företrädare för talibanregimen säger att de gett honom samma signaler.

– Flera ministrar säger att de är eniga. Att de vill att kvinnor ska få arbeta inom icke-statliga organisationer, men dekreten om att de inte ska få göra det kommer från den islamiska ledaren i Kandahar.

Han fortsätter:

– Jag ska resa till Kandahar för att träffa en företrädare för det islamiska rådet och mitt budskap är att det här måste ändras snarast. Vi har dagar men inte veckor. Människor dör på grund av de här reglerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.