Jan Eliasson säger att det är svårt att förutse konsekvenserna av utvecklingen just nu, med spändare relationer mellan Ryssland och västvärlden. Foto: TT

Jan Eliasson om diplomatkrisen: ”Det är dystert”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 150 ryska diplomater har utvisats ur USA och andra västländer, samtidigt som Ryssland nu utvisar lika många diplomater ur landet.
– Det har sällan varit så dålig dialog och lågt förtroende i båda riktningar som det är just nu, säger Jan Eliasson på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Under torsdagen kom det väntade svaret: Ryssland stänger ner det amerikanska generalkonsulatet i S:t Petersburg och utvisar diplomater ur landet. Exakt hur många det rör sig om och från vilka länder har utrikesminister Sergej Lavrov inte sagt.

Beklagar att närvaron minskar

Jan Eliasson, FN:s före detta vice generalsekreterare och numera ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, sade på onsdagen – redan innan det senaste beskedet från Ryssland kom – till SVT Nyheter att han beklagar att den diplomatiska närvaron minskar, för båda parter.

– Det är dystert. Vi har ju haft en del händelser på senare tid, kring Ukraina, Rysslands roll i Syrien och så nu den här nervgiftsattacken. Reaktionerna är väldigt hårda. Jag beklagar att i en tid då vi har så dålig dialog och så lite diplomatiskt utrymme, där kontakt mellan länderna är en bristvara, att man i detta läge minskar den diplomatiska närvaron, säger han.

”Stor brist på dialog”

Jan Eliasson säger att det är svårt att förutse konsekvenserna av utvecklingen just nu, med ännu mer spända relationer mellan Ryssland och västvärlden.

– Jag hoppas att det inte eskalerar ytterligare. Det finns en stor brist på dialog i dag. Det såg vi under lång tid, inte bara på relationerna till Ryssland, utan också i Nordkoreafrågan, där ett krig såg ut att kunna starta i förlängningen. Då behöver man lugna ner tempot och finna politiska vägar ut ur problemet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet