Janukovytj lovar regeringsombildning

Uppdaterad
Publicerad

President Janukovytj lovar att ombilda regeringen nästa vecka. Han ber dessutom parlamentet att göra en översyn av de nya demonstrationslagar som nyligen antogs och ta ställning till om det behöver göras justeringar.

Han säger också att de som gripits men inte misstänks för grova brott kommer att släppas. Samtidigt med det fortsatt spända läget i Kiev rapporteras om oroligheter på andra håll, från städerna Lviv och Poltava.

Ett extraordinärt parlamentssammanträde hålls den 28 januari. Då kommer en regeringsombildning att behandlas.

Säger inte nej till hjälp

Premiärminister Mykola Azarov säger att Ukraina inte kommer att säga nej till hjälp från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) om den erbjuds. Han fick i Davos av europeiska journalister frågan vilka problem han skulle vilja diskutera med den schweiziske förbundspresidenten och Osse-presidenten Didier Burkhalter.

– Det är ett oerhört viktigt möte för mig. För det första känner vi till Schweiz balanserade och realistiska hållning. Schweiziska statsmän har inte gjort uttalanden som kan uppfattas som en partisk hållning. Schweiz är ett neutralt land och innehar för närvarande ordförandeposten i en organisation som Osse. Hjälp av Osse-ordförande med att hjälpa den här (ukrainska) konflikten är oerhört viktig, sade Azarov.

Enligt Interfax korrespondent träffades Azarov och Burkhalter i Davos under eftermiddagen.

Huvudämne på toppmöte

Ryssland och EU är fortfarande djupt oeniga om läget i Ukraina och hur konflikten ska kunna lösas. Det lär påverka relationerna en lång tid framöver, anser chefen för EU:s delegation i Ryssland, Vygaudas Usackas, enligt Interfax.

Ukraina blir därför ett av huvudämnena under toppmötet EU-Ryssland i nästa vecka, då president Putin väntas till Bryssel, säger Usackas.

Officiella ryska företrädare har den senaste veckan anklagat EU och icke namngivna ”utländska ambassadörer” i Kiev för att ligga bakom oroligheterna, ett påstående som också framförts av den ukrainska ledningen under ett möte med utländska diplomater i onsdags.

EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle befann sig i Kiev på fredagen och nästa vecka kommer EU:s utrikeschef Catherine Ashton och en delegation från EU-parlamentet till Ukraina. De ska träffa både president Viktor Janukovytj och företrädare för oppositionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet